Május 25. Szombat, Orbán

Kén-dioxidos ballonokkal bobázza a sztatoszférát egy cég - klímakatasztrófa elleni fegyver, vagy csak jó üzleti lehetőség?

null

A klímaváltozás, pontosabban a melegedés ellen fel kell lépni, ebben egyetértenek az országok. Azonban a mikéntje a fellépésnek már eltérő gondolkodást mutat. Sokan ugyanis a CO2 kibocsátás csökkentése mellett teszik le a voksukat, de vannak más elképzelések is.

Üzleti szempontból sem utolsó lépés lehet a kén légkörbe juttatása. Ez az anyag ugyanis képes visszaverni a napsugárzás egy jelentős hányadát, ezzel pedig mérsékli a bolygó felmelegedését. Ezt nagyon jól mutatja a Pinatubo kitörése is, mely akkora mennyiségben juttatta ezt az anyagot a légkörbe, mely egy évig egy fokkal mérsékelte az átlag hőmérsékletet 1991-ben.

Igaz, ehhez 15 millió tonna kénre volt szükség, ami azért nem kis mennyiség. Egy gramm kén nagyjából 1 tonna szén-dioxidot képes blokkolni egy teljes éven át, vagyis az elképzelés, miszerint ként kell juttatni a légkörbe nem is légből kapott. Ezt így gondolta a Make Sunset cég is, mely kisebb időjárási ballonokat kezdett a légkörbe eregetni melyek héliummal és pár gramm kén-dioxiddal vannak megtöltve. Ezeknek gyakorlatilag semmilyen, vagy inkább nem mért - és persze igen kicsi - hatása van a légkörre és a folyamatokra, de ahhoz mindenképpen elég, hogy felbolydulást okozzon.

Az eregetés tökéletesen legális, azonban komoly kérdéseket vet fel, hiszen a nemzetközi jogban nincsen szabályozva ez az eljárás, ráadásul aggályokat vet fel a klímaharc további alakulásáról, ahogyan az ökológiai hatásait sem tisztázták még kellően.

A cég azonban éppen ezt a felháborodást igyekezett kiváltani, hiszen így a szakemberek kénytelenek lesznek beszélni a témáról, megválaszolni a kérdéseket. A kijuttatott kén ugyanis nem feltétlen ott fejti ki hatását, ahol fizetnek érte, így a nemzetközi joggyakorlatban erre ki kell találni valamilyen megoldást. Az sem mindegy, hogyan juttatják ki az anyagot, hiszen ennek is hatalmas környezeti lábnyoma lehet.

A legfontosabb azonban talán az, hogy a világ megértse: ez nem megoldás, csak eltakarja a gondot. Igaz ugyan, hogy a kén képes megtartani azt az egyensúlyt, amire áhítozunk, de egy év alatt kiürül a légkörből, vagyis hatása csak időszakos. Így vagy folyamatosan pótoljuk a kijuttatott ként - ami azért messze nem a legjobb lehetőség -, vagy az elfedett probléma a kén pótlásának befejezése után felfal bennünket.

képek és lead kép: shutterstock