Május 25. Szombat, Orbán

Ahogy tűnik el az esőerdő, úgy lesz egyre melegebb Tibet - és egyre nagyobb veszélybe kerül az ivóvíz

null

Az Avatar második részével újra előtérbe került Pandora, és az ottani élet. Ahogyan az első részben, most is lenyűgöző volt az a komplex, összefüggő rendszer, mely olyan csodálatossá teszi ezt a képzeletbeli bolygót. Pedig ilyen rendszerekért nem kell a képzeletünkbe menekülni, csak a szemünket kellene kinyitni.

A mi Pandoránk, a Föld is rendelkezik ilyen komplex rendszerekkel, amik lehet, hogy nem a fák gyökérzetében mutatkoznak meg, de biztosan nem lehet őket figyelmen kívül hagyni. A Föld egy pontján beavatkozva a természetbe egy másikon is hatást váltunk ki, elkerülhetetlenül. Ezek a hatások, összefüggések néha nagyon egyértelműek, néha azonban nem mutatkoznak meg olyan látványosan, azonban ettől még nagyon is jelen vannak, és égető szükség van a kutatásukra, amivel a Föld-rendszer kutatás foglalkozik.

Egy nemzetközi kutatócsoport friss kutatást jelentetett meg a Nature Climate Change szakfolyóiratban, melyben arra az összefüggésre hívták fel a figyelmet, mely az amazóniai esőerdők, és a tibeti, valamint az Antarktikát érintő időjárás közt van.

Irdatlan mennyiségű adatot összevetve mutatkozik meg az összefüggés, mely egyrészt nagyon egyértelmű, másrészt azzal fenyeget, hogy ahogyan az esőerdő irtásának, ennek is lesz egy pontja, ahonnan a vele járó hatásokat már nem lehet megfékezni vagy visszafordítani. Ahogyan fogyatkozik ugyanis az erdő, úgy melegszik Tibet és az Antarktisz. A változás pontosan lekövethető és következetes, ahogyan az is látszik, hogy minél kevesebb a csapadék az Amazonas esőerdejeiben, annál több a két vele összefüggésben álló területen.

Hogy ez miért is olyan nagy gond? Azon túl, hogy rendkívül ritka és értékes ökoszisztémák sérülése vagy teljes elpusztulása a tét számolni kell azzal is, hogy Tibet kiemelt jelentőségű Ázsia szempontjából. Ez a terület ugyanis egy vízraktár, ahol több százmillió ember ívóvízellátásának sorsa dől el. A melegedéssel pedig a vízmegtartó képessége is csökken a területnek, ez pedig olyan helyzetbe hozhatja az ázsiai régiót, melynek kezelésére egyszerűen nem lesznek képesek.

képek és lead kép: shutterstock