Május 23. Csütörtök, Dezső

Mi történik, ha egy fűtetlen szobában töltjük a telet?

null

A BBC riporterével egy kutatócsoport bemutatta, mit is okozhat, ha az energiaválság miatt valaki egyszerűen képtelen lesz fűteni a helyiséget, amiben tartózkodik. A kísérletben ráadásul még csak nem is a kemény kinti mínuszokkal számoltak, a helyiségben 10°C-ra hűtötték csak a levegőt.

Elsőre talán ez nem is tűnik olyan kevésnek, de a szervezet számára már komoly kihívást jelent. 18°C az a hőmérséklet, amit a test még különösebb erőfeszítésektől mentesen képes elviselni. Ez alatt már kénytelen változtatni a vérkeringésen, hiszen meg kell őrizze a test hőmérsékletét, a szív és a máj működéséhez elengedhetetlen belső hőt. Ez pedig áldozatokkal jár.

kép: VH-studio-Shutterstock

Azon túl, hogy a figyelem jelentősen romlik, valamint az agyi munka lelassul, a vérkeringés gyorsul és a vérnyomás emelkedni kezd, ez pedig nem jó hír a szív és érrendszeri panaszokkal küszködők számára. 11°C körül már az izmok remegésével is lehet számolni - a test így igyekszik hőt termelni.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a klímakatasztrófa okozta hőhullámok nem az egyedüli ellenségeink. A megfelelő energiaellátás nélkül - melyet befolyásolhatnak háborúk, gazdaság de maga a klímaváltozás is – a hideg ellen sem leszünk képesek megfelelően védekezni.

kép: reviewed.com

A hideg a szívre és az érrendszerre gyakorolt hatása miatt sokkal gyakoribb a stroke és a szívroham a téli időszakban, és ez a szám ugrásszerűen nőhet a nem megfelelő fűtési körülmények hatására. A hideg kegyetlenebb ellenfél, mint a meleg, de mivel a hideg ellen hatékonyabban tudunk védekezni, így tragikus hatásairól is hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A 10°C-os szoba egy fűtetlen ház helyisége, egy olyané, amiben nem jut pénz a melegre. A túlélés esélyei növelhetőek abban az esetben, ha mozgunk, így a test hőmérséklete is jobban emelkedik, ehhez azonban energia, élelem kell, és ahol a fűtésre nem telik, ott az élelemmel is gondok lesznek.

lead kép: blog.ferrovial.com