Április 19. Péntek, Emma

Megjelenik a hulladékpapír az akkumulátorokban? Igen, így környezetbarát, fenntartható és olcsóbb is lehet az új megoldás

Éghajlat
2022. december 30. 11:00
null

Az akkumulátorok környezetbarátabbá tétele egy olyan kihívás, mellyel kénytelenek leszünk megbírkózni, hiszen akksiból egyre és egyre több kerül forgalomba. Akkumulátorral működnek az autók, a telefonok, a fülesek az órák, de még az e-cigaretta is!

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem munkatársai egy igen ígéretes megoldást találtak, ami nem is csak egy szempontból környezetbarát! A kutatók az akkumulátorok anódját cserélték le papírra! Így nem csak papírhulladékot képesek újrahasznosítani, de a nehézfémek felhasználása is jóval alacsonyabb – az akksik áráról nem is beszélve, hiszen azt is mérsékli a megoldás.

Az új anód alapja a nátronpapír, mely egyszer használatos papír csomagolóanyagok, zacskók és kartonok megjelölésére szolgáló név. Ahhoz azonban, hogy használható legyen, karbonizációnak kell alávetni.

Mivel a folyamat légmentes, zárt térben zajlik, így minimális a CO2 kibocsátása, igaz, energiaigénye nem elhanyagolható, mivel a folyamat magas hőmérsékleten zajlik le. Cserébe azonban vízgőz, tiszta szén egy egyfajta, bioüzemanyagként is használható olaj keletkezik, ráadásul ez az eljárás minden összetevőjével együtt is jóval környezetbarátabb, mint az anódok eddigi előállítási lehetőségei.

Slusszpoén, hogy amellett, hogy az eljárás fenntartható, környezetbarát és kisebb az energiaigénye az eddigiekhez képest, sokkal tartósabb akkumulátorokat eredményez. A papíranódos akksi 1200 alkalommal is tölthető és lemeríthető, miközben komolyabb kapacitásvesztés nem történik, vagyis az ilyen anódok kétszer olyan tartósak, mint az eddig használt változatok.

képek és lead kép: shutterstock_

hulladékáttöréskörnyezetpapríenergiaakkumulátor