Június 13. Csütörtök, Anett

Ideje lenne elnevezni a hőhullámokat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagyon érdekes felvetéssel élt Kathy Baughman McLeod, az Adrienne Arsht-Rockefeller Alapítvány egyik vezetője. Pontosabban a felvetés nem az övé, a kezdeményezés, amely ehhez kapcsolódik azonban az alapítványhoz kötődik. Mi lenne akkor, ha a hőhullámok is nevet kapnának, és rangsorolnánk őket, akár a hurrikánokat?

Tény, hogy a hurrikánok azért kaptak nevet, mert egyrészt így lényegesen egyszerűbb volt rájuk hivatkozni, másrészt sokkal egyszerűbb volt megértetni az emberekkel milyen erőt is képviselnek. A viharrendszerek megszemélyesítése pedig igencsak jó ötletnek bizonyult, hiszen az elmúlt évtizedekben egyre tudatosabban állnak hozzájuk az emberek. Ebben természetesen benne van az a tény is, hogy a Saffir – Simpson féle rendszer igen jól skálázza a hurrikánokat, még hátborzongatóbbá téve azok megítélését - ezzel még erősebben felhívva a figyelmet a veszélyre.

Ezen a vonalon elindulva nagyon is érthető a kezdeményezés, hogy skálázzák és nevezzék el a hőhullámokat is. Mind a mai napig a legtöbben egy – egy hőhullám esetében azzal számolnak, hogy meleg lesz. Ez nem több, mint hőség, és nem is kell vele olyan nagyon foglalkozni. Csakhogy a hőhullámok egyetlen év alatt csak Európában mintegy 70 000 halálos áldozatot szednek, messze sokkal többet, mint a hurrikánok, tájfunok és ciklonok összesen! Hogy mennyire nem állunk tudatosan a hőhullámokhoz nagyon jól mutatja, hogy még csak arra sem gondolunk, hogy egy üveg víz legyen nálunk, ahogyan a legtöbben azzal sincsenek tisztában, mik is a hőguta jelei, vagy hogy mi a teendő, ha a melegben valaki rosszul lesz.

Hogy szükséges-e a megszemélyesítés? Jó kérdés, mindenesetre arra a tapasztalatok szerint alkalmas, hogy felfigyeljünk egy – egy jelenségre, ezzel szép lassan tudatosítható, hogy a klímakatasztrófa kapcsán eldurvuló hőhullámok olyan veszélyt jelentenek az életre, melyet a hurrikánok eddig még csak meg sem voltak képesek közelíteni...

képek és lead kép: shutterstock