Március 2. Szombat, Lujza

Elképesztő napelemes bővülést ért el az EU 2022-ben

Éghajlat
2022. december 11. 14:00
null

Az EU célja, hogy 2030-ig a felére csökkentse a károsanyag - kibocsátását, ami nem kis feladat. Főleg akkor nem, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a napelemekkel termelt energia – mely a legnagyobb arányban alkalmazott alternatív energiatermelési lehetőség - 2021-ben 6%-ot tett ki az EU területén.

Vagyis ahhoz, hogy a célokat el lehessen érni komolyan rá kell kapcsolni. A szakemberek előrejelzései alapján van esély a cél elérésére, de az Orosz-Ukrán háború bizony erősen beleszól az egyenletbe.

Az EU a lehető leggyorsabban igyekszik megszüntetni a gázfüggőségét Oroszországtól, amiben egyrészt más országoktól vásárolt gáz, másrészt pedig a napelemes termelés felpörgetése és a napelemes beruházások ütemének turbózása is benne van.

A fejlesztés üteme elképesztő, minden szakemberi várakozást felülmúlt. 2022-ben már 12%-os arányban volt jelen a napenergia, és ez hasonló ütemben fog növekedni a következő években is. A tagadhatatlan előnyök mellett azonban számolni kell azzal is, hogy bár így az orosz gázfüggést meg lehet oldani, az alapanyagok és az olcsó panelek miatt erősen támaszkodni kell Kínára, mely országgal nem felhőtlen a politikai viszony. A lépések azonban szükségszerűek és örömteliek, hiszen a tiszta energia mindenképpen jobb választás a fosszilissel szemben, az energiafüggés felszámolásának pozitív hatásait pedig magyarázni sem kell.

képek és lead kép: shutterstock

bolygópanelemberenergialehetőségnapelm