Május 25. Szombat, Orbán

Óriási a nyomás a klímakatasztrófával érintett területeken - és ez egyre csak terjedni fog

null

3 milliárd ember. Ennyi él majd 25 év múlva olyan területeken, melyeket a klímakatasztrófa erősen érint. Ezek többnyire a Közel-Keleten, Ázsiában, Közép-Kelet-Afrikában és Közép-Amerikában vannak, ám ez senkit nem nyugtathat meg.

A COP 27-es kutatók arra a tényre is rámutattak, hogy ezeken a területeken jelentősen megnő majd az aszályok, áradások erős viharok és más szélsőséges természeti jelenségek kialakulásának kockázata. Ez pedig a halálozási rátát is emelni fogja, nem kevesebb, mint 15%-kal.

Ha az életkörülmények romlanak – jelen esetben pedig komoly romlással lehet számolni -, ha a biztonság nem jó, ha az ember nem látja a jövőjét, félti a gyerekeit, akkor útra kel, és olyan területeket céloz, ahol biztonságban lehet. Ez azt jelenti, hogy a kialakuló helyzet mindannyiunkat érint, senki nem húzhatja ki magát alóla.

A kutatók azt is elmondták, hogy ezeket a bizonyos katasztrófákat már nem lehet megakadályozni, hiába teszünk lépéseket, azok be fognak következni. Ez azt jelenti, hogy kártérítés járna az érintett régióknak, amit a védekezésre kell fordítani, hiszen a károk - bár mindenképpen jelentkeznek – nem mindegy, milyen mértékben kényszerítik térdre az országokat és az ott élőket.

képek és lead kép: shutterstock