Június 14. Péntek, Vazul

Olyan katasztrófa előtt áll Jordánia, mely véglegesen megpecsételheti az egész ország sorsát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Minden reggel végrehajtunk egy mozdulatot, amit talán nem is veszünk észre, de ha eltűnne, akkor azt nagyon megéreznénk és megszenvednénk. Ez a mozdulat az, mikor a csapot megnyitjuk, és abból folyik az életet jelentő ivóvíz.

Ez azonban nagyon sok helyen nincsen így, és még olyan területek sem engedhetik meg maguknak a csap jelentette luxust, mint Jordánia. A turisztikai szempontból nagyon kedvelt országban ugyanis évek óta vízhiánnyal küszködnek, mely mostanra azt eredményezi, hogy egyre közelebb kerül a pont, mikor egész egyszerűn kifogynak a vízből.

Jordánia ivóvíz-utánpótlásának mikéntje három fő forrásból származik. A két legnagyobb folyó, a Jordán és a Jarmuk vízhozama drasztikusan esett vissza (a Jordán az átlagos vízhozamának csupán 10%át tudja produkálni), ezek a folyók ráadásul két másik ország számára is fontos vízforrást jelentenek, melyek Jordánia előtt jutnak hozzá az éltető vízhez. Az országban a vízforrások jellemzően északra koncentrálódnak, vagyis a víz eljuttatása az ország egész területére bajos és nagyon drága.

Az esőzések elmaradása sajnos a föld alatti vízkészletekre is hatással van. Jelenleg ugyanis ez az egyetlen valódi lehetőség a víz pótlására, de ez a tartalék sem végtelen. Sőt, egyelőre kétszer gyorsabban fogy, mint ahogy újratermelődni képes. Az ország így nagyon komoly bajban van, hiszen az ivóvíz további kinyerési technológiái bár léteznek, de mire abból kellő mennyiséget képesek előteremteni, az hosszú évekbe telik. Ilyen lehetőség a sótlanítás, melynek hatalmas léptékű kivitelezése elkezdődött, de az üzembe helyezés még sokára lesz.

Az ország helyzetébe az is rendkívüli mértékben beleszólt, hogy néhány év leforgása alatt az eredetileg 8 milliós Jordánia népessége 11 millióra nőtt a menekülő emberek kapcsán. Sokan éppen abból a térségből menekültek, amit Izrael foglalt el Palesztinától, így komoly felháborodást kelt az is, hogy Jordánia - más lehetősége nem lévén - Izraeltől vásárol nagyobb mennyiségben vizet, amiért cserébe energiával fizet.

Hogy a válság hova eszkalálódik, és mi lesz Jordánia sorsa az egyelőre kérdéses, hiszen igen sok irányba lehet elindulni, de nem mindegyik bizonyul majd helyes megoldásnak. Sajnos nem csak Jordánia jár ilyen cipőben, többek közt Egyiptom is hasonló gondokkal küszködik. Ez pedig több dolgot is felvet. Egyrészt jövőképet mutat nekünk a klímakatasztrófa és a túlnépesedés olyan következményeiről, melyekkel eddig nem, vagy csak kisebb mértékben szembesültünk - ilyen például a tartós vízhiány-, de emellett megmutatja azt is, hogy milyen embertömeg kel majd útra egy-egy területről, amikor az kifogy a vízből, és vajon milyen gyorsan meríti majd ki a még víztartalékkal rendelkező országok készleteit.

képek és lead kép: shutterstock