Február 23. Péntek, Alfréd

A faültetés eredménye Ázsiában: az ültetett fák 44%-a halott 5 éven belül ...

Éghajlat
2022. november 20. 08:00
null

Az erdőségek pusztulása olyan kihívás, melyet nem lehet félvállról venni. Sokan azonban szeretnék ezt tenni, hivatkozva arra, hogy majd újratelepítik azokat, vagyis tulajdonképpen a mérleg nyelve nem mozdul el. Ez persze nem igaz, hiszen az új erdőségek CO2 megkötő képessége meg sem közelíti a “régi” erdők lehetőségeit, de emellett is vannak gondok a telepített erdőkkel.

Egy kutatócsoport az Ázsiában telepített erdőségeket vizsgálva szomorú eredményre jutott. A 29 egyetemről érkező tudósok összesen 176 helyszínt vizsgáltak, és azt az eredményt kapták, hogy a fák 44%-a elpusztult a telepítést követő öt éven belül - ez pedig elkeserítően nagy szám.

A kutatás rámutatott arra a tényre, hogy a túlélés esélye nagyban függ a telepítés helyétől és attól is, milyen fajt választanak a telepítésre. Ez ugyan egyértelműnek tűnhet, de még az ott előforduló fafajok sem azonos túlélési esélyeket mutatnak.

Mindezzel együtt a telepített erdők így is sokat tesznek a klímaváltozás elleni küzdelemért, de a tudósok szerint itt az ideje jobban megérteni, miért is maradhatnak életben egyes csemeték, hogyan érdemes őket ültetni, és mely fajok hol a legéletképesebbek, hiszen ezzel a veszteségek minimalizálhatóak, az eredmények pedig maximalizálhatóak lesznek.

képek és lead kép: shutterstock

erdőklímaültetésfaemberlehetőségÁzsia