Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Kihalás fenyegeti a pálmafák több, mint 50%-át

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy sajnos a biodiverzitás is válságba került a bolygónkon, és ez is az emberi tevékenység következtében fellépő tragédia. A biodiverzitás, vagyis az élet sokféleségének csökkenése veszélybe sodorja az ökoszisztémák stabilitását.

Az összeomló rendszerek pedig rövidebb és hosszabb távon is rendkívül előnytelen és veszélyes változásokat hoznak, mind az élelmezésben, mind pedig az élet számos más területén. Egy friss tanulmány pedig egy újabb, hatalmas csoportot sorolt a veszélyeztetett fajok közé.

Ez a csoport a népes családdal rendelkező pálmáké, melyeknek több, mint 1000 faja sodródott a kihalás szélére. Ez pedig az érintett területek számára mind gazdasági, mint élelmezési, gyógyszer-ellátási szempontból hatalmas fenyegetést jelent.

Dr. Sidonie Bellot, a londoni Kew Királyi Botanikus Kertek munkatársa, a tanulmány vezetője elmondta, hogy a pálmafajok kicsit több, mint 50%-a került veszélybe, ez pedig tragikus, hiszen ezek a fajok emberek millióinak adnak közvetlen megélhetést, ráadásul a világ valamennyi növénycsaládja közül a legfontosabbak között szerepelnek, hiszen gyógyszer, bútor, épület, élelmiszer, olaj, gumi és még számos más termék kötődik hozzájuk elválaszthatatlanul.

képek és lead kép: shutterstock