Május 23. Csütörtök, Dezső

Erősíti a betegségeket az éghajlatváltozás

null

A klímaváltozással kapcsolatban rendre foglalkozunk azzal, hogy hogyan is hat ez a jelenség a bolygónkra, a növényzetre, az állatvilágra, az időjárási rendszerekre, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bizony a klímakatasztrófa a mi szervezetünkre is rányomja bélyegét.

A felmelegedés és a szélsőséges időjárási jelenségek - mint például a hőhullámok - extra igénybevételt jelentenek a testnek. Mivel azonban az élelmiszereink beltartalma és ezáltal a mi tápanyag ellátottságunk is jelentősen romlott az utóbbi évtizedekben, a szervezet ezeket az extra terheléseket már nagyon nehezen tolerálja. Emiatt például az immunrendszer is rosszabb hatásfokkal működhet.

Ez pedig kifejezetten rossz hír, mivel egy 2022-es összefoglaló kutatás azt az eredményt adta, hogy a jelenleg ismert betegségek 58%-a veszélyesebbé válik a klímaváltozás hatására. Mivel pedig ez a bizonyos összefoglaló tanulmány 77 000 másik kutatást vesz alapul, így kicsi a tévedési rátája.

Ráadásul nem csak azzal kell számolni, hogy az ismert betegségek erősebbek lesznek. A permafroszt olvadása során olyan vírusok és baktériumok is elszabadulhatnak, melyek évszázadok - évmilliók óta a jég fogságában voltak. Az állatok élőhelyeinek zsugorodása okán az ember egyre többször kerül kapcsolatba a vadállatokkal, így pedig a fertőzések kialakulásának esélye is ugrásszerűen nő.

A melegedő időjárás sok vírusnak kedvez, de terjednek tőle olyan szúnyogfajok is, melyek bizony komoly betegségek terjesztésében játszanak szerepet. A körülöttünk kialakuló rendszeres, kiterjedt és sokáig fennálló áradások pedig - főleg a meleggel kombinálva - a vízben terjedő fertőzéseknek kedveznek, mint amilyen a kolera vagy a tífusz.

És ezek még csak a kezdetleges életformák jelentette fenyegetések. Azzal nem is számolt a tanulmány, hogy mekkora százalékban szedi áldozatait egy – egy hőhullám, vagy az akár extrém méreteket öltő hőingadozás, hiszen a kinti hőmérséklet a szervezetben is változásokat generál.

képek és lead kép: shutterstock