Június 13. Csütörtök, Anett

Elérkezett - 8 milliárd ember él már a bolygón

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

1965-ben a Föld népessége elérte a 3,3 milliárdot, miközben a növekedési ráta 2% körül alakult, ami elképesztő léptékű növekedés. 2022-ben pedig, ahogyan az várható is volt, bolygónk emberi népessége elérte a fullasztóan magas, 8 milliárdos adatot. Igaz, a növekedés léptéke jelentős visszaesést mutat, mostanra 1%-ra csökkent, de sajnos 3,3 milliárd 2%-a így is lényegesen kevesebb, mint 8 milliárd 1%-a.

A túlnépesedés pedig igencsak nagy probléma, hiszen egyre több az éhes száj, egyre nagyobb területeket kell művelés alá vonni, hogy enni tudjunk adni a népességnek, illetve, hogy a fejlett civilizációk megtarthassák azt a pazarló életmódot, melyet jelenleg is folytatnak. Minél több termőföld, annál kevesebb erdőség, annál rosszabb biodiverzitási mutatók és annál több összeomló ökoszisztéma. Arról már nem is beszélve, hogy mindez a klímakatasztrófa kiteljesedéséhez is jelentős mértékben járul hozzá.

Azonban, mielőtt kardunkba dőlnénk érdemes tisztázni, hogy a föld népességét tekintve jelenleg öregedési válsággal is szembe kell nézni. Ez azt jelenti, hogy az országok egy jelentős hányadában a népesség átlagéletkora egyre magasabb, azaz a születések száma csökken. Ez a bolygó egészét nézve jó hír, azonban az idős-gondozás, illetve ezeknek a társadalmaknak a gazdasági lehetőségei szempontjából már korántsem. Dr. Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának ügyvezetője szerint erre megoldást jelenthet az a fajta migráció, mely a munkalehetőség okán zajlik – nem pedig a klímamigráció, amikor az embereknek egyszerűen nincsen választása. Sajnos tény, hogy az elöregedő társadalmakat az egyre kevesebb munkaképes ember nem fogja tudni eltartani, így az ilyen migráció szinte elkerülhetetlen.

A népesség emelkedésének jelenlegi “motorja” összesen 8 ország - ezek adják annak a bizonyos 1%-nak a döntő többségét. Itt említhetjük Pakisztánt, Nigériát, Indonéziát, Etiópiát, vagy éppen Indiát, mely társadalom jövőre “trónfosztást” is végrehajt, hiszen népességben Kína fölé emelkedik majd.

képek és lead kép: shutterstock