Május 29. Szerda, Magdolna

Lehetünk optimisták a klímával kapcsolatban? Talán...

null

A klímakatasztrófa kiteljesedése sajnos egyre több jelet ad nekünk arról, milyen pokol vár majd ránk, illetve az összes élőlényre a bolygón. Ezeket a jeleket már nem lehet nem észre venni, hiszen sokszor annyira az arcunkba tolja őket a természet, hogy az már komoly fájdalmakat okoz. Az elszaporodó természeti katasztrófák, a hőhullámok, heves esőzések, vulkánkitörések vagy a méreganyagok koncentrációjának emelkedése az esővízben, tengerekben mind olyasmi, ami komolyan rányomja bélyegét a mindennapjainkra.

Ha mással nem is, a klímaszorongással mindenképpen, ennek pedig olyan következményei is vannak, melyekkel előre nem lehetett számolni. A helyzet a klímavédelem szempontjából valóban tragikus, ezt kár lenne tagadni, és az is igaz, hogy több olyan billenőpont is áll előttünk, melyet a szakemberek zöme szerint már nem leszünk képesek elkerülni - ilyen a jégsapkák olvadása, vagy a Golf-áramlat összeomlása is.

De hogy ne mindig csak azt lássuk, milyen tragédiák, milyen elszalasztott lehetőségek vannak a világban, lássuk azt is, hogy azért próbálkozunk, vannak előrelépések is. Kína károsanyag-kibocsátása például a júniusi negyedévben 8%-kal csökkent. Ez ugyan nem tűnik olyan soknak, de azt is látni kell, hogy ez Ausztria teljes éves kibocsátásának közel a felét teszi ki, mintegy 230 millió tonna CO2-őt.

Optimizmusra adhat okot az a tény is, hogy a megújuló energiák kinyerésére tett erőfeszítések irgalmatlan iramban nőnek. A napenergia, szélenergia vagy éppen az árapály és hullámenergia kinyerése is egyre nagyobb méreteket ölt, amit ráadásul az Orosz-Ukrán háború is megtol. Bár tény, hogy időlegesen a fosszilis anyagokat tolja előtérbe, de a tiszta energiatermelés egyre nagyobb hangsúlyt kap egész Európában.

A fejlett, gazdag régiók a gyors ütemű tiszta energiaprojektek fejlesztésével arra is rájöttek végre, hogy messze nem elég csak a maguk portáján sepregetni - bár bőven van mit csinálni itt is. Segíteni kell az elmaradt régiókat, a szegényebb országokat is, hiszen a globális kibocsátáscsökkentés a cél, ez pedig a szegény régiók segítése nélkül nem valósulhat meg. Rájuk nézve ugyanis a klímakatasztrófa nyomása sokkal tragikusabb, lényegesen több erőforrásukat emészti fel a megelőzés és védekezés, mint amennyit képesek erre átcsoportosítani.

A világon több olyan projekt is fut, melyek a megújuló, tiszta energiák minél hatékonyabb kinyerését tűzte ki célul. Ezek pedig nem csak haladnak, hanem robognak, hiszen az ide ömlő kutatási pénzek mértéke is egyre és egyre nagyobb lesz. Többek közt a fúziós energia kísérleteiben is komoly előrelépések történtek, de a mindennapokra egyelőre sokkal nagyobb hatást gyakoroló napelemek hatékonyságát is sikerült lényegesen növelni, a zöld-hidrogén beruházások is nagy ütemben fejlődnek. Remény tehát van, de az út még nagyon hosszú, és a haladási sebességünkön mindenképpen nagyban javítani kell, különben nem jutunk el a célhoz, sőt, az út is elvész...

képek és lead kép: shutterstock