Május 27. Hétfő, Hella

Érkezik az algák kora?

null

Szinte minden kornak megvan a maga “elfeledett” alapanyaga, terméke, találmánya esetleg élőlénye, melyet ilyenkor újra elővesznek a szakemberek. Ez nagyon jó dolog, mert megmutatja, hogy minden helyzetre létezik a megoldás, sőt, sokszor már meg is találtuk, csak át kell gondolni, mihez is nyúlhatunk.

A fenntarthatóság, a klímaváltozás most elképesztően nehéz feladatokat állít az emberiség elé, és mi igyekszünk nagyon gyorsan új lehetőségeket kutatni. Sokszor azonban a lehetőségek előttünk hevernek, vagy mint most is, ott úszkálnak, csak észre kell vennünk, újra fel kell fedeznünk. Igen, most az algákról van szó.

Ezekkel a kis lényekkel akár már most is találkozhatunk, hiszen számos olyan elképesztően jó tulajdonságuk van, ami miatt kiemelt helyük lehet a kozmetikai iparban, de akár a gyógyszergyártásban is. De a mikroszkopikus, fotoszintetizáló algák ennél jóval több lehetőséget tartogatnak, így nagyon valószínű, hogy néhány 10 éven belül központi szerepet kaphatnak a mindennapokban.

Ez annak köszönhető, hogy kifejezetten értékes fehérjéket tartalmaznak, miközben termesztésükhöz lényegesen kevesebb helyre és elenyésző mennyiségű édesvízre van szükség - főleg az állati eredetű fehérjéhez képest. Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság ezért bizton számolhat az algákkal. Előbbi nem csak étkezési célok miatt, hanem mert tökéletesen lebomló, természetes és erős csomagolóanyag készíthető belőle, mely egyáltalán nem szennyezi a környezet. Ezen felül az algák a biogáz termelés révén üzemanyagot, fűtőanyagot is termelhetnek, miközben nem kevés CO2 megkötése is történik - ez a klímakatasztrófa miatt kifejezetten jó hír.

Az algák emellett az áramtermelésben is részt vehetnek – pontosabban helyettesíthetik azt. Ennek alapja a fotoszintézisük, mellyel annyi energiát termelnek, ami képes lehet lámpákat működtetni. És nem is csak a háztartásokban, hanem akár utcai lámpákat is, ami világszinten elterjedve jelentős könnyítést okozna az áramtermelő erőműveknek. A fentiekből pedig jól látszik, hogy az algákkal számolni kell, hiszen szép lassan kifogyunk azokból a lehetőségekből, melyekbe eddig kapaszkodunk, és amelyeknek köszönhetően az emberiség a saját sírját is igen gyors ütemben lapátolja...

képek és lead kép: shutterstock