Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Egy kiszámítható, tiszta energia egyre nagyobb figyelmet kap a tudósoktól

null

A mostani energiaválság a világban jó eséllyel csökkenti a szénhidrogénektől való függést, lehetőséget ad a váltásra, a tiszta energiatermelésre való áttérésben. Így került be a képbe, pontosabban inkább így értékelődik fel egyre jobban egy olyan lehetőség a tiszta termelésre, mellyel eddig nem számoltak eléggé az országok.

kép: inhabitat.com

Ez a lehetőség a napenergia és a szélenergia előtt foglal helyet a megbízhatóság szempontjából, és nem más, mint az árapály tevékenység generálta energia. A víz mozgása ugyanis létrehoz energiát, amit többféleképpen is ki lehet nyerni. Ez az energia kiszámítható, mindig ugyan akkor érkezik, nincs benne szünet, nincs esős nap, vagy szélmentes hét, az árapály jelen van, megszakíthatatlanul.

A kitermelése - ahogyan azt mondtuk - többféle módszerrel is lehetséges, azonban minden esetben szükséges a környezetbe való beavatkozás, a víz “csapdába” ejtése, hiszen a telepített turbinák működtetése csak ezzel valósítható meg. Ez azonban több kérdést is felvet.

kép: inhabitat.com

Egyrészt a telepítés költségei elég magasak, ennek megfelelően egyelőre csak igen kevés ilyen erőmű üzemel. Problémás a helyszín, hiszen sok részletnek kell klappolnia, hogy a telepítés kifizetődő, a termelés pedig értékelhető legyen. De a legfontosabb, hogy az árapály energia kinyerése az ökoszisztémákra komoly hatással lehet, hiszen a vizet csapdába ejti. Mivel a technológia egyelőre nem elterjedt csak nagyon kevés tanulmány áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy milyen hatást is fejtenek ki ezek az erőművek a természetre. Ahogyan azonban felértékelődik szerepük éppen a megbízható, kiszámítható termelés kapcsán, úgy foglalkoznak velük egyre többet a tudósok is, így fordítanak egyre több pénzt a kutatások finanszírozására. Igaz ugyan, hogy az árapály erőművek termelte energiát is tárolni kell valahol, valahogy, de kiszámíthatósága révén mindenképpen komoly tényezőként jelentkezik a tiszta energiatermelés jövőképében.

lead kép: shutterstock