Június 16. Vasárnap, Jusztin

4,34 millió köbméter elpazarolt gáz naponta - Oroszország lépése környezeti problémákat okozhat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Fáklyáznak, vagyis nagy mennyiségben égetik el a földgázt a portovayai cseppfolyósított-földgáz- (LNG) terminálban, mely Szentpétervártól nem is olyan messze található. Azaz igen, Oroszország azt a földgázt égeti, melyet Európa igyekszik nem megvásárolni.

Hogy pontosan mi is az oka az égetésnek azt nem lehet tudni. A vállalat vezetése azt állítja, hogy tudatos lépés, hiszen a kitermelést leállítani vagy csökkenteni sokszor költségesebb és technikailag is bonyolult, így a kitermelt gázt elégetni egyszerűbb megoldás.

A másik oldal azonban erőfitogtatásnak véli az eseményt, mellyel Oroszország azt üzeni, már holnap képes lenne megoldani az EU energiaválságát, ha akarná. Ezt arra alapozzák, hogy az égetéssel naponta (!) mintegy 10 millió dollárnyi, azaz 4,34 millió köbméter gázt pazarol el az orosz állam. Ám a történetnek a politikai és gazdasági vonalon kívül van egy másik, kifejezetten fájó vonala is, ez pedig az égetés nyomán a légkörbe jutó károsanyagok mennyisége.

Tudósok ugyanis attól tartanak, hogy a sarkkör közelében ilyen nagy mennyiségben elégetett földgáz jelentősen is képes lehet fokozni a jégolvadást, ami pedig visszafordíthatatlan változásokat indít el az egész világon, a tartós melegedéstől kezdve a tengerszint emelkedésééig.

képek és lead kép: shutterstock