Június 20. Csütörtök, Rafael

Sajnos jóval közelebb van a tengerszint drasztikus emelkedése, mint azt eddig hittük

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A NASA tudósai a a Nature és az Earth System Science Data magazinokban publikált eredményei komoly aggodalomra adnak okot. A klímakatasztrófa kapcsán sokszor kerül elő a jégolvadás - pontosabban az Antarktisz jegének olvadása -, melynek mértékét a szakemberek úgy becsülik, hogy az elmúlt 25 évben mintegy 6 billió tonnával lett kevesebb. A friss tanulmány azonban hatalmas mennyiségű adat feldolgozása után nem ért egyet a számokkal.

A tudósok szerint a 6 billió tonna még csak meg sem közelíti a tényleges mennyiséget, mely 12 billió tonna körül mozoghat. Ez pedig elképesztően nagy gond, mivel azt jelenti, hogy az Antarktisz jege kétszer gyorsabban fogy, mint számolták. Ez a klímamodelleket is átírja, és azt jelezi, hogy azok a bizonyos billenőpontok, melyek visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el, nem előttünk vannak 3-7 évnyire, hanem már elhagytuk őket.

A kalkulációk alapján a “véderő”, amit az Antarktisz belső jégmezői előtt képviselnek a selfjegek, vagyis a vízre nyúló gleccserek olyan ütemben tűnnek, illetve tűntek el az elmúlt 25 évben, hogy a belső jégmezők olvadásának megállítása sem lehetséges már. Ez pedig vizet jelen, méghozzá sokat.

A jég olvadásának oka a melegedő víz, és a jégmennyiség a vízbe jutva jelentősen emeli meg a tengerek és óceánok szintjét. Ez az emelkedés pedig megállíthatatlan, és védekezni sem minden esetben tudunk ellene. Ráadásul nem csak Óceánia szigetvilágát érinti, ahogyan azt sokan gondolják, hiszen New York, vagy éppen London ugyan úgy érintett az eseményekben, ahogyan Athén vagy Los Angeles.

képek és lead kép: shutterstock