Április 20. Szombat, Tivadar

Globális katasztrófát okozó vulkánkitöréstől tartanak a tudósok

Éghajlat
2022. augusztus 30. 08:00
null

Hitte volna, hogy a NASA sok százmillió dollárt költ arra, hogy elemezze és kiszűrje a Földre potenciálisan veszélyes aszteroidákat, és kifejlessze az azok elleni védekezés mikéntjét. Ezt el is várjuk tőle, elvégre az Armageddon szívszorító jelenteiben Bruce Willis és Ben Affleck meggyőztek minket arról, hogy ez bizony komoly gond. Igazuk is volt!

Csakhogy ennél is lényegesen nagyobb veszélyt jelent egy gigantikus vulkánkitörés, mely bekövetkezésének esélye több százszor nagyobb, mint egy pusztítást okozó becsapódó aszteroidának. Ez ellen azonban nem védekezünk globálisan, nincs sem terv sem rendszer, mely képes lenne a kitörés hatásainak kompenzálására vagy akár kezelésére.

Holott a koppenhágai Niels Bohr Intézet kutatócsoportja a grönlandi és az antarktiszi jégmagok elemzésével megállapította, hogy egy 7-es magnitúdójú vulkánkitörés lehetősége nagyon is valós veszélyt jelent, mely akár egy gyors klímaváltozást is eredményezhet. És hogy mit jelent egy 7-es magnitúdójú kitörés?

A Hunga Tonga – Hunga Ha’apai kitörése, melynek erejét januárban érezhettük, ám a pusztítás mértékét, illetve a kiváltott hatásokat csak most kezdik megérteni a tudósok eltörpül egy 7-es magnitúdójú kitörés mellett, holott több óceánon átsuhanó cunamit indított el, és bár víz alatti vulkánról van szó, mégis hatalmas hamucsóvát lökött az égbe, 58 000 úszómedencényi vízzel együtt. Azonban az a kitörés, melytől a tudósok tartanak ettől akár 100-szor is nagyobb lehet...

képek és lead kép: shutterstock

vulkánkatasztrófabolygóemberkitöréslehetőség