Június 24. Hétfő, Iván

A trópusi éjszakák a városokban még rosszabbak!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozással érkeznek a hőhullámok, velük pedig az úgynevezett trópusi éjszakák, melyek esetében az éjjeli legalacsonyabb hőmérséklet sem esik 20°C alá. Ez már számunkra, a kontinentális éghajlaton nehezen viselhető, hiszen a szervezetünk nem ehhez van hozzászokva. Ahhoz pedig, hogy megszokjuk, sok időre lenne szükségünk.

Hogy miért olyan nagy baj a trópusi éjszaka? Mert nem tudunk rendesen pihenni, kialvatlanok, fáradtak leszünk, romlik a koncentráció és a teljesítmény. De ezeken felül sajnos egészségügyi hatások is jelentkezhetnek hosszabb távon, melyekkel a klímaváltozás alakulása miatt előbb vagy utóbb komolyan számolnunk kell. Sokan a légkondiban látják a megoldást, de ezzel a forróságot csak fokozzuk, bár a lakás valóban hűvösebb lesz, összességében ártalmas a megoldás.

A helyzet még rosszabb, ha a városok helyzetét nézzük, hiszen itt a hősziget-hatás érvényesülése tovább rontja a helyzetet. Ez akár 3-4°C-os pluszt is jelent, hiszen a szilárd felületek nappal felforrósodnak, éjjel pedig kiadják magukból a hőt, ezzel jelentősen melegítve a környezetüket. A városok megfelelő szellőzése javíthat a helyzeten, de a forró felületek jelentette kihívást sajnos nem oldja meg.

A forróság mérséklése a városokban két módon lehetséges: vagy olyan színeket választunk, melyek kevésbé nyelik el a hőt, vagy pedig árnyékolunk. A mediterrán régióban a fehér remekül bevált, de Kalifornia területén is egyre jobban terjed ez az árnyalat. Előbbi esetében a házfalak, utóbbinál a tetők színe teszi lehetővé, hogy lényegesen kevesebb hőt nyeljenek el az épületek.

Az árnyékolás, főleg abban az esetben, ha ehhez fákat használunk, még sokkal jobb megoldás. Azon túl ugyanis, hogy a fa árnyéka a forrósodást megakadályozza, a növény párologtat, ezzel hűti a környezetét, leveleivel szűri a port a levegőből, növeli a biodiverzitást és persze nem utolsó sorban jót tesz a lelkünknek is a látványa. A hősziget - hatás megoldására tehát a parkosítás jelentheti a valódi megoldást, hiszen egyelőre ennél jobb lehetőség nincsen a kezünkben - és valószínűleg nem is lesz...

képek és lead kép: shutterstock