Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

47,6%-os hatékonyságú napelemcellát hoztak létre

Éghajlat
2022. augusztus 06. 14:00
null

Újabb világrekordot sikerült felállítani a napelemcellák hatékonysága terén. Mielőtt azonban félreérthető lenne: a hatékonysági versenyben a cellákat mérték, nem az egész panelt - bár tény, hogy a kettő azért erősen összefügg.

Az is igaz, hogy az eredmények laborkörülmények között születtek, de még így is elképesztő az a 47,6%-os hatékonyság, amit a német Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE-nek sikerült beállítania.

Az eredményt a több csomópontú fotovolatikus celláknak köszönhetik. A jelenleg is legelterjedtebb celláknál egyetlen félvezető csomópontot találunk, míg a rekorder cellák esetében több ilyen csomóponttal lehet számolni.

Hogy akkor milyen messzire is vagyunk az 50%-os napelemektől, amit a cég célul tűzött ki? Laborban már nincsen messze, valós körülmények közt azonban még nagyon. Jelenleg a panelek hatékonysága 15-22% körül mozog, függően az elhelyezési körülményektől, illetve a napsütés beesési szögétől és számos más részlettől. A cellák hatékonyságának növelése ezen sokat segít, de az elképesztő, 50%-os hatékonyság azért még messze van tőlünk.

képek és lead kép: shutterstock

hatékonyságnapelemembercellaenergia