Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Űrbuborékhálóval védekeznének a klímakatasztrófa ellen - és hatékony is lenne!

null

Az ember kiváltotta klímakatasztrófa megfékezésének egyik leghatékonyabb eszköze, ha az energia tekintetében arra támaszkodunk, ami beérkezik a bolygóra. Érthetőbben: a Nap beérkező energiája tökéletes forrás, ennél jobb nem is nagyon kell – igaz, néhány részlet megoldása még erősen kifog rajtunk.

Érdekes módon azonban éppen az éltető Nap energiája az, ami az extrém időjárási jelenségeket is generálja. Éppen ezért az MIT több tudományterületről érkező tudósai csapatban egy egészen más megoldáson is gondolkoznak. Tény ugyanis, hogy ha a Földre érkező sugárzás csupán 1,8%-át képesek lennénk kiiktatni, az nullázná azokat a káros hatásokat, amiket előidéztünk.

kép: dezeen.com

Ehhez a tudósok egy buborékokból álló, Brazília méretű pajzsot képzeltek el, sőt, igazából nem csak elképzeltek, hanem most már az anyaghasználaton gondolkodnak, illetve elindult a politikai - gazdasági egyeztetés is a témakörben.

Lényegében egy hatalmas rácsszerkezetre integrált buborékrengetegről van szó. A buborékok anyaga lehet szilikon, de egy speciális folyadék is, ez még kérdéses. A lényeg, hogy a szerkezet az űrben kerülne megépítésre, és Föld körüli pályára állna. Felállítása maximum pár napot venne igénybe, és ha nincsen rá szükség, akkor a buborékok leengedése sem hosszabb idő. Ráadásul űrszemét sem keletkezik, hiszen a buborék leengedve nem sok helyet foglal, el lehet tenni későbbre.

kép: dezeen.com

A megoldás ésszerű, hatékony, ugyanakkor felvet némi gondot. A kérdés, hogy ha a jelenlegi megszokott, kényelmes és sokak számára elképesztő összegeket termelő életmódunk és károsanyag-kibocsátásunk kompenzálható ilyen formában, akkor vajon meddig szennyezzük-romboljuk a bolygónkat? A klímakatasztrófa csak az első a lehetséges apokalipszisok közül, és a kivédésük nem megoldás, az életmódon, a rendszeren kell alapvetően változtatni, hogy a fejlődés és az emberi élet egy fenntartható, új irányba mozduljon el.

lead kép: shutterstock