Július 19. Péntek, Emília

Kivételesen szigorú szabályokkal védenék Európa élővilágát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hogy a klíma és az ökoszisztémák hatékony védelmére szükség van-e az nem nagyon lehet kérdés, hiszen már most is láthatjuk, milyen erővel képes lecsapni a természet, ha kibillentjük egyensúlyából. A védelem eszközeiben azonban az egyetértés nagyon nincsen meg, sok a tiltakozás, az érdekellentét, ennek köszönhetően pedig a jogi lépések, törvényalkotások is nehézkesek. Sokszor ajánlásokkal találkozhatunk, de most egy igen jelentős lépést könyvelhet el az Európai Unio a klíma és környezetvédelem terén.

Tavaly áprilisban megszületett a klímavédelmi törvény, idén június 22-én pedig nyilvánosságra hoztak részleteket abból a körvonalazódó jogszabályból, mely Európa károsodott zöldterületeinek helyreállítását célozza. Hogy pontosan mi is fog szerepelni a kész rendelkezésben, azt még nem lehet tudni, de úgy tűnik, a törvényalkotók olyan szigorúra faragják a lehetőségeket, amire eddig még nem volt példa.

A nyilvánosságra hozott részletek közt az egyik a peszticidek használatának jelentős korlátozása. Ezek a növényvédő szerek nem csak az állatvilágra gyakorolnak elképesztően romboló hatást, hanem az emberek egészségét, termékenységét is rendkívüli mértékben képesek befolyásolni. Használatuk így csak végső megoldás lehet 2050-től, csak akkor vethetőek be, ha minden más lehetőséget kimerítettek a gyakorlatban is. Játszótereknél, parkokban, sőt, a védett területeken, ezek 3 méteres körzetében és az emberek mindennapi tevékenységi körébe tartozó zöldterületeken a peszticidek ideje lejárt, egyáltalán nem lesz engedélyezett a használatuk.

Szabályozás alá vonják a beporzók hatékony védelmét is, komoly előrelépést tesznek a városok zöldítésében (2050-re például minden nagyvárosnak, városnak és külvárosnak legalább 10%-ban lombkoronával fedettnek kell lennie), de a mezőgazdasági ökoszisztémák biodiverzitásának növelése is kötelező lesz. Emellett a folyókon a gátak megszüntetése is előkerült, hiszen a folyók élővilága számára ez kulcskérdés, de a tőzeglápok teljes visszaállítása is a törvény részét képezi majd.

Persze a lobbitevékenység illetve a tőke még igen sok ponton beleszólhat, de az irány jó, hiszen ha a fellelhető legszigorúbb szabályozásnál érnek el az érdekeltek némi lazítást, még akkor is igen hatékony védelemre számíthat a klíma és a környezet Európában.

képek és lead kép: shutterstock