Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Íme a homokakkumulátor

Éghajlat
2022. július 17. 11:00
null

A megújuló energia használata ma már nem egy lehetőség, hanem sürgető kényszer. Sajnos azonban azok a határok, problémák, melyek az ilyen módon történő energiatermelés előtt állnak, továbbra sem oldódtak meg. Most azonban finn tudósok egy igen érdekes megoldással álltak elő.

kép: dezeen.com

Nem, nem a fosszilis energialobbi ellen találták meg az ellenszert, az sajnos továbbra is erős, és komoly visszahúzó erőt képvisel. Az energia tárolásának mikéntjére találtak egy olyan megoldást, ami egyszerű, az elkészítése lényegesen kisebb ökológiai lábnyommal jár, mint az akkumulátoroké, ráadásul hatékony is. A megoldás pedig a homok.

Nem is hinnénk, hogy ez az anyag mennyire jó hőtartó képességekkel rendelkezik. A tudósok egy silóban halmoztak fel homokot, melyet egyébként az építkezéseknél használnak. A megújulókból származó energiát hő formájában tárolták el a homokban, vagyis 500°C-os hőmérsékletre melegítették vele az anyagot. A homok pedig a megfelelő körülmények mellett ezt akár hónapokig is képes tárolni minimális veszteségek árán. Persze rengeteg fejlesztés áll még az elképzelés előtt, mire ipari méretekben is bevezethető lesz – ha egyáltalán eljut idáig.

kép: dezeen.com

Gondot okozhat, hogy a felvett hőt igazából hő formájában tudja csak hatékonyan visszaadni a rendszer, vagyis inkább a távfűtés gondját lehet képes megoldani - és ez sem kis feladat. Az sem jó pont, hogy olyan homokot használ, melyet az építőipar is, melyből sajnos egyre kevesebb áll rendelkezésre, és kitermelése nem éppen ökológiai aranybánya. Mindemellett ipari méretekben megvalósítva közel sem biztos, hogy ilyen hatékonysággal lesz képes megoldani a rá váró feladatot.

Az elképzelés mindezekkel együtt jó, a homokakkumulátor érdemes a tovább gondolásra, hiszen elkészítése és fenntartása sem igényel túl nagy ráfordítást, vagyis a fenntarthatóság eszményébe jól illeszkedik.

lead kép: shutterstock

klímahomokemberenergiatárolásakkumulátor