Június 14. Péntek, Vazul

Energiaválság Texasban is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Texas állam kedvező adózási feltételei miatt a kriptovaluták bányászatának fellegvára. Ez pedig azt is eredményezi, hogy energiafelhasználás elképesztően magas, hiszen a bitcoin és a hasonló kriptovaluták előteremtése hatalmas energiát igényel.

A villamosenergia azonban Texasban sem áll rendelkezésre korlátlanul. Ha hiba csúszik a rendszerbe, nagyon komoly gondok adódhatnak. Ezt jól példázza az a téli vihar, mely tavaly februárban csapott le a területre, és tartós fennakadásokat okozott az áramellátásban. A napokig tartó áramszünet miatt pedig több száz ember lelte halálát a fagyos időben, és annak járulékos következményei miatt.

Most hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe került az áramellátás az államban, de ebben az esetben a meleg, és nem a hideg okozza a gondokat. A szélsőséges hőhullámok Texasban is elharapództak, sorra döntik a meleg-rekordokat. A 42°C-ot is meghaladó párás melegben pedig a légkondik csúcsra vannak járatva, a rendszer pedig nem bírja a terhelést. Előállt a helyzet: ma még van áram, de egyáltalán nem biztos, hogy holnap is lesz...

A kormányzó ennek megfelelően arra kérte a lakosságot, takarékoskodjanak az energiával. A termosztátokat két fokkal csavarják feljebb, illetve amelyik elektromos eszközt nem használják, azt húzzák ki a hálózatból. A cégeket is takarékosságra szólították fel, ennek hatására pedig sok kriptovaluta bányászata jelentősen csökkent, vagy le is állt Texasban. Csak ez a leállás elegendő energiamegtakarítást hozhat ahhoz, hogy az áramszolgáltatás stabil maradhasson.

képek és lead kép: shutterstock