Június 16. Vasárnap, Jusztin

Energiaválság - este 6 és 8 között ne égjen villany - ezt kérik Ausztráliában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A megújuló energiatermelőkre való átállás nem csak a klímavédelem miatt kiemelten fontos, annak gazdasági előnyei is nagyon erősek. Ezt most Ausztrália is erősen érzi, bár tenni csak hosszabb távon lesz képes ellene.

A kontinensnyi ország energiamixének 75%-át adják a szénerőművek, ami siralmasan rossz arány. A fosszilis energiahordozóktól való függőség a melegágya a klímakatasztrófának is - bár ezért nyilván nem csak Ausztrália a felelős. A függőség tehát klímakatasztrófát okoz, mely a szélsőséges időjárás okán a fosszilis anyagok elérhetőségét képes jelentősen rontani.

Queensland és Új-Dél-Wales a két legnagyobb széntermelő állam, ám a szélsőségesen nagy esőzések és a hatásukra kialakuló áradások miatt két jelentős szénbányában is leállt a kitermelés. Ennek hatására pedig Új-Dél-Wales legnagyobb szénerőművének működtetéséhez importálni kell a szenet. És itt lép be a képbe az emberek egyéb pusztító tevékenysége is.

Az ukrán-orosz háború ugyanis a szénárakat is az egekbe tolja, a beszerzés is nehézkes, ennek megfelelően az energia ára Ausztráliában is hatalmasat emelkedett, de a tervezett erőmű karbantartások és meghibásodások összesen már komoly gondokat is okoznak az energia ára mellett. Ennek hatására a kormányzó kénytelen volt megkérni Új-Dél-Wales lakóit, hogy ha tehetik, este 6 és 8 óra között ne működtessenek elektromos eszközöket. Egyáltalán, semmit se.

A kényszermegoldás egyrészt kényelmetlen, de ehhez kénytelenek leszünk hozzászokni, másrészt csak sebtapasz a gondra. A megoldást mindenképpen a tiszta, korlátlanul rendelkezésre álló energia jelenti, melynek kitermelése ma már könnyű, raktározása azonban nagyon nem az, vagyis bőven akadnak olyan hézagok, melyek megoldásra várnak azért, hogy ne kelljen mindenhol lekapcsolni a villanyt este 6 és 8 között...

képek és lead kép: shutterstock_