Június 24. Hétfő, Iván

A hőhullámok igen, de az aszályok például nem feltétlenül a klímaváltozás következményei

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás kutatása kiemelt jelentőségű terület, hiszen nagyon fontos, hogy pontosan lássuk mi az, ami az emberi tevékenység nyomán kialakult klímaválság hatása, és mi az, ami ellen igenis hatékonyan fel lehet lépni.

Mostanra bizonyítást nyert, hogy a hőhullámok, melyek egyre sűrűbben jelentkeznek és egyre intenzívebbek is, bizony egyértelműen a klímakatasztrófa rovására írhatóak, vagyis ellenük fellépni csak akkor tudunk, ha magát a klímaváltozást állítjuk meg.

Erre pedig igen nagy szükség lenne, mivel a hőhullámokat bár nem tartjuk olyan rombolónak, elképesztő károkat képesek okozni, mind az ember (és minden más) élet tekintetében, mind pedig anyagi szempontból. A 2009-es Ausztráliát érintő hőhullám pénzügyi összesítése például nagyjából 210 millió forintot mutat, amiben benne vannak a kórházi kezelések, melyekre a hőség miatt volt szükség, illetve az 500 haláleset kezelése, temetések is.

Az Environmental Research: Climate című szaklapban publikálásra került eredmények mellett a szerzők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy hatalmas hiba lenne minden időjárási szélsőséget a klímakatasztrófa rovására írni. Tény, hogy ezek zömét erősíti, adott esetben kiváltja a klímaváltozás, de ez nem minden esetben igaz. Az aszályok például most is az arra érzékeny területeken jelentkeznek, nem olyanokon, ahol azok eddig sem voltak jellemzőek.

Hogy nem a klímakatasztrófa az oka, még messze nem azt jelenti, hogy nem az emberi tevékenység váltja ki, hiszen az erdőirtások, a nem megfelelő infrastruktúra vagy hasonló tényezők játszanak közre létrejöttükben. Ez igaz az erdőtüzek esetében is, de a gyakorlatban a jelentősége annak, hogy ezeket függetlenítsük a klímakatasztrófától az, hogy ne arra várjunk, míg a most is zajló klímaváltozás elleni védekezés mikéntjét megalkotják a törvényhozók, mivel ezek a jelenségek másképpen kezelhetőek. Ehhez az eredeti környezet legalább részbeni helyreállítása is nagy segítség lehet, amihez pedig nincsen szükség a klímapolitikai csatározások végeredményének kivárására.

képek és lead kép: shutterstock