Május 25. Szombat, Orbán

Mini atomreaktorokkal függetlenedne az orosz energiahordozóktól az Egyesült Királyság

null

Az orosz-ukrán háború bár lokálisan zajlik, és hivatalosan csak három ország konfliktusa, mégis hatással van az egész világra. Ennek egyik oka, hogy Oroszország központi szerepet tölt be Európa energiaellátásban. Sajnos a háború komoly hatással van a klímacélok teljesülésére is, de van olyan részlet, ahol sarkallja a változást.

Az EU szankciók sorával igyekszik ellehetetleníteni az orosz agresszió fenntartását, ezek közt pedig az egyik legkényesebb kérdés az olaj és a földgáz. Hiszen ezek nélkül az EU működése is leáll, azonban míg vásárolja, addig hiába támogatja Ukrajnát bármivel is, önti a pénzt Oroszországba, vagyis erősen kiszolgáltatott a helyzete. Ennek megfelelően a tudományos világ is igyekszik olyan megoldásokat találni, amivel gyorsan és hatékonyan lehet leválni az orosz energiafüggőségről.

kép: arabnews.com

A legjobb, ha egy adott ország energiatermelése képes ellátni önmagát, anélkül, hogy ebben bármiféle segítségre szorulna. Ez ugyan utópia, de azért sokat lehet tenni a függőség csökkentésére. Ezen dolgozik a Rolls-Royce is egy olyan projekttel, mely ugyan nem most született ötletre épül, ám most pörögnek fel körülötte az események.

A cég egy olyan miniatűr atomerőművet álmodott meg, mely könnyen gyorsan mozgatható, telepíthető, és képes kiváltani az olaj és gázfüggőséget. Ehhez nem is kell más, mint szabad 10 hektár egy adott üzem mellett, és már készen is van az energia-előállító egység. Tulajdonképpen egy hatalmas doboz, mely követi az atom-tengeralattjárók kompakt atomreaktorainak elvét, kicsit átformálva azt. A megoldás az Egyesült Királyság számára ideális, és ennek segítségével igyekeznek elérni azt, hogy 2029-re már az első telepített erőművek a hálózatra csatlakozzanak.

kép: youtube

Persze vannak fenntartások is a rendszerekkel. Az első mindjárt az, hogy az átszámítva mintegy 800 milliárd forintot kóstáló szerkezet atomreaktor. Vagyis igaz, a levegőt nem szennyezi, ám fűtőanyaga komoly gondokat is okozhat, a kiégett elemek tárolása pedig a mai napig nem megoldott. A háború miatt pedig egy másik szempontot is érdemes szemrevételezni. Ezek a szerkezetek ugyanis akárcsak a nagy erőművek, nem elpusztíthatatlanok. Egy sor mini atomreaktor pedig nehezen kikerülhető célpont lehet, így a veszélyük sem elhanyagolható.

lead kép: balkaninsight.com