Május 29. Szerda, Magdolna

Komoly gondot okoz az ózon a klímának, de most nem a pajzs sérülése a gond

null

Az ózonnal többnyire az ózonlyuk okán foglalkoznak a cikkek, ezzel kapcsolják a klímakatasztrófa alakulásához is. Pedig az ózonnak más szempontból is komoly szerep jut a felmelegedés szabályozásában, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A Kaliforniai Egyetem riverside-i intézménye vezette azt a nemzetközi kutatást, mely az Antarktiszt körülvevő óceáni vizek felmelegedésével foglalkozik. A kutatás pedig arra jutott, hogy ebben fontos szerepet kap az ózon koncentrációja is, mind a felső, mind pedig az alsó légrétegekben.

Az ózonlyuk szerepét elég kimerítően körüljárták már a szakemberek, most azonban egy új szemszögből vizsgálódtak, mégpedig az ózon alsó légrétegekben betöltött szerepe szerint. Ez a mérgező anyag ugyanis a szmog egyik fő alkotóeleme, azaz sajnos egyre nagyobb mennyiségben találkozhatunk vele a levegőben.

A kutatás rámutatott arra, hogy mind az alsó, mind pedig a felső légrétegek ózon koncentrációja jelentős szerepet játszik a klímakatasztrófa alakulásában, sőt, a következő években éppen az ózon alsó légrétegeinek túlságosan magas koncentrációja okozza majd a problémákat, melyeket a szakemberek kénytelenek lesznek megoldani.

Az Antarktisz körüli vizek jelentős szerepet játszanak a többlethő elnyelésében, ezzel egyensúlyozva ki a bolygó hőmérsékletének alakulását. Azonban a túlságosan gyors melegedésük ezt az egyensúlyozó szerepet veszélyezteti, és sajnos az ózon ebben komoly befolyásoló tényezőnek tekinthető.

A probléma megoldása természetesen ebben az esetben is a szennyezés megállítása, azonban ez messze nem lesz egy gyors folyamat, hiszen ahogyan az már sokszor előkerült, ehhez még a politikai akarat kevés. Ameddig pedig a szmog a nagyvárosok meghatározó eleme, addig az ózonszennyezés hatásaival is fokozottan számolni leszünk kénytelenek.

képek és lead kép: shutterstock