Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Feltekert napelemekkel töltenek egy Teslát a 15 000 km-es úton

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elektromos autók ellen továbbra is az egyik legnagyobb ellenérv a tölthetőség, illetve annak ideje. Ez utóbbit még csak-csak elviseli az ember, tervez és számolgat, de mit tehet akkor, ha a közelben sincsen töltőállomás?

Ausztrál kutatók egy igen egyszerű, elegáns és persze nem utolsó sorban olcsó megoldást találtak ki erre a problémára. Egyszerűen nyomtatott napelemeket visznek magukkal egy Teslában, és így kívánnak teljesíteni egy több, mint 15 000 kilométeres utat, miközben töltőállomást egyáltalán nem használnak.

A 18 panel egyenként 18 méter hosszú, vagyis nem kis apróságokról van szó. Hogy mégis könnyen lehessen szállítani ehhez az kell, hogy ezek a panelek könnyen hajlítható műanyagból készüljenek és feltekerve kicsi helyen is elférjenek. Amikor szükség van rájuk, akkor kitekerik, és már mehet is a töltés. A kutatócsoport találmánya, vagyis az ultrakönnyű hajlítható napelem nyomtatásához nem kell speciális eszköz, a felhasznált paneleket egy boros címke nyomtatón készítették el.

A kísérlet célja pedig nem csak az, hogy népszerűsítsék találmányukat, hanem az is, hogy az elektromos közlekedés elfogadottságát javítsák Ausztráliában. Itt ugyanis a napsütés kihasználásával áthidalhatóak azok a roppant távolságok, amiket egyébként elektromos hajtással csak nehézkesen lehetne megoldani – sok esetben sehogyan sem.

A felhasznált panelek persze nem csak erre a célra alkalmasak, és a csapat azt is vizsgálja majd, hogy adott körülmények között milyen teljesítményt lehet előcsalogatni belőlük. Eredményességük pedig a napelemes autózás lehetőségeit is kiterjeszti, tovább gondolja, sőt, talán közelebb hozza azt az utópiát is, mikor az autóba integrált napelemek miatt egy elektromos autó hatótávja korlátlanná válik.

képek és lead kép: shutterstock