Június 16. Vasárnap, Jusztin

Borzalmasan sok járulékos költsége van a fával fűtésnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bár a téma most nem aktuális, azért mindenképpen érdemes foglalkozni a fűtési megoldásokkal. Ennek oka, hogy bár most éppen nem fűtünk, a hatásait most is a bőrünkön és a pénztárcánkon érezzük.

Európában a fa fűtésre és főzésre használt hője jelenti a legnagyobb gondot. Pontosabban a fa tüzelése során keletkező anyagok, melyek közt a szálló por a legrosszabbak egyike. Csak az EU területén a fa tüzelés okán keletkező egészségügyi kiadások 17 milliárd eurós összeget tesznek ki! Ehhez még hozzátesz a gáz 2,3, a szén 5 és az olaj további 3 milliárd eurós tételt.

Kis hazánk esetében pedig minden évben előkerül a szemétégetés problémája is. Ez pedig elképesztő mértékben növeli meg a károsanyag-kibocsátást, a mérgező vegyületek jelenlétét a levegőben, ennek megfelelően pedig az egészségügyi kiadásokat is.

Csak a PM 2,5 okozta egészségügyi kiadások hazánkban háztartásonként 318 eurós kiadást generálnak, mely nagyjából 117 ezer forintos költséget jelent. Ez pedig elkerülhető lenne a tiszta fűtési megoldások alkalmazásával. Ez értelemszerűen az elektromos fűtést jelenti - bár tény, hogy egyelőre az elektromosság előállítása is komoly szennyezéssel jár.

A kombinált megoldásokkal is nagyon sokat tehetünk azért, hogy több pénz maradjon a zsebünkben, egészségesebbek lehessünk és mindemellett még a klíma ügyén is segíthetünk. Egy hőszivattyú például közvetlen légszennyezést önmaga nem generál, és még a szennyező megoldásokkal kombinálva is képes jelentősen csökkenteni annak hatásait. Ugyancsak komoly előrelépés lehet az utólagos és szakszerű hőszigetelés, hiszen így a fűtés intenzitását és idejét lehet csökkenteni, mely szintén mérsékli a kibocsátott káros anyagok mennyiségét, így pedig az egészségügyi kiadásokat is.

képek és lead kép: shutterstock