Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Áttörés a perovszkit napelemek terén

null

A napelemek térnyerése egyre gyorsabb, dacára annak, hogy tulajdonképpen hatékonyságuk siralmasan alacsony. Egy átlagos napelem nagyjából 18%-os hatékonyságot mutat, ami valljuk be, nem valami sok. A szilícium alapú napelemek ennek ellenére is meghódítják a világot.


A hatékonyság fokozása az egyik elsődleges célja a szakembereknek, és sorra érik el az áttöréseket is, ám ezek sem képesek egyelőre a hatékonyságot túlságosan feltornázni, maximum laborkörülmények között.

A megoldást a tudósok jelentős része egy másik anyag használatában látja. A perovszkit kristályok felhasználásával lényegesen nagyobb hatékonyságot lehet elérni. Hogy akkor miért nem ebből készülnek a napelemek? Azért, mert a megmunkálás közben sajnos az anyag instabil lesz.

Ha szeretnénk vékony, könnyen alakítható és olcsó napelemeket gyártani - ami ma már követelmény - akkor marad a szilícium. Illetve eddig ez gondolták, ám a City University of Hong Kong és a londoni Imperial College csapata erre sikeresen rácáfolt.

Sikerült egy olyan napelemet alkotniuk perovszkit kristályokból, mely egyrészt leheletvékony, másrészt olcsó és könnyen alakítható is. Ez azt jelenti, hogy felhasználható akár ablaküvegeken is, miközben azok átlátszóságát nem befolyásolja jelentősen. Mindemellett pedig az anyagválasztás lehetővé teszi, hogy a perovszkittal elérhető lényegesen nagyobb teljesítmény így a praktikus felhasználással párban jelenhessen meg.

képek és lead kép: shutterstock_