Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Tudjuk, hogy fontos, mégis irtjuk - döbbenetes az erdőveszteség 2021-ben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre jobban értjük, hogy mekkora jelentősége is van a Föld erdőségeinek. Túlélésünk zálogai, melyekre sokkal jobban kellene figyelnünk. Ezt Glasgow-ban már a világ 141 országának vezetője is felismerte, akik vállalásokat tettek az erdőirtás megállítására 2030-ig. Ehhez képest a jó hír “csak” az, hogy Indonéziában 2021-ben zsinórban 5 éve csökkent a kiirtott területek nagysága, most 25%-kal, ami azért jó eredmény.

Sajnos azonban ezen a listán Indonézia elég magányos a nagy erdőségekkel rendelkező országok között. 2021-ben az elmúlt 20 év legnagyobb szubarktikus erdőveszteségeit könyvelhettük el. Ezek közül csak Oroszországban 6,5 millió hektár veszett el, köszönhetően a kezelhetetlen erdőtüzeknek. Idén sem lesz jobb a helyzet, mivel a háború okán most az oltási munkálatok másodlagosak, így a jelenleg is tomboló tüzek megfékezésére nem sok esély mutatkozik.

Az esőerdők tekintetében sem állunk valami jól. 2021-ben 11,1 millió hektár erdőség tűnt el ezen a területen, ami borzalmasan magas szám. Ezen belül is a kiemelt szén-dioxid megkötő képességgel és leírhatatlanul értékes ökoszisztémákkal rendelkező érintetlen őserdőből 3,75 millió hektár tűnt el.

Összességében akkor, amikor már értjük, hogy erdők nélkül az emberiség élete sem elképzelhető, amikor a klímakatasztrófa egyre jobban a tyúkszemünkre tapos, akkor percenként egy focipályányi erdőséget veszítettünk. Ez pedig nem csak elkeserítő, hanem előre vetíti a katasztrófát is.

Az erdőirtások megállítása mellett az újraerdősítésre is nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni, amiben a civil szervezetek is komoly segítséget jelenthetnek. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy féktelenül fákat telepíteni bárhová, kicsit sem jó megoldás. A zöldfelületek növelése igen, de az nem mindegy, hova kerülnek erdőségek, és hova gyepek, akár más növénytársulások.

képek és lead kép: shutterstock