Június 24. Hétfő, Iván

Milliárdszám tűnnek el a madarak a bolygóról

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Komoly kihívás előtt állnak a kormányok és környezetvédelmi szervezetek, hiszen meg kell teremteniük a feltételeit annak, hogy a világon a madarak kihalási hullámának gátat lehessen szabni.

Nem is olyan régen jelent meg egy átfogó tanulmány, mely rávilágított arra az elkeserítő tényre, hogy csak Észak-Amerika területéről mintegy 3 milliárd madár tűnt el, ez pedig olyan ökológiai katasztrófa felé vezeti a világot, melyet mi, emberek is nagyon erősen érezni fogunk a bőrünkön.

A tanulmány szerzője elkészítette a nemzetközi helyzet elemzését is, és sajnos a helyzet nem jobb. Jelenleg a fajok mintegy 48%-a megy át bizonyíthatóan vagy gyaníthatóan jelentős populációcsökkenésen, míg pusztán 6%-uk mutat populációnövekedést.

A tanulmány szerzője, Alexander Lees azonban kiemeli, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy képesek lehetünk ennek a folyamatnak gátat vetni, mivel a populációcsökkenés az esetek túlnyomó többségében az élőhelyek eltűnésével, vagy azok állapotának jelentős romlásával függ össze. Vagyis a politikai akarat és a környezetvédelmi szervezetek hatékony munkája együttesen képes gátat vetni ennek a folyamatnak.

képek és lead kép: shutterstock