Május 21. Kedd, Konstantin

Bécs az energiafüggetlenség felé menetel, bár ez nem lesz olcsó

Éghajlat
2022. május 08. 14:00
null

Egy egész város energiafüggetlenségének megteremtése nagyon nem egyszerű feladat. Főleg abban az esetben, ha mindezt környezettudatos módon, környezetbarát energiákkal szeretnék megoldani. Ez Bécs számára most elérhető közelségbe kerül, de olcsónak semmi esetre sem lehet nevezni az átállást.

Bécs jelenleg is a világ egyik legzöldebb városa. A helyi energiacég – a Wien Energy – eddig is kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a zöld energiák minél nagyobb teret nyerjenek a város energiaellátásának terén. Most a cél a földgáztól való függés felszámolása, mely nem csak az osztrák főváros számára érdekes a jelenlegi helyzetben.

Mostani napelemes kapacitásuk mintegy 85 megawatt, de ezt már idén 100 megawatt fölé akarják tornázni. Bécs fűtésének jövőjét a távhő-szolgáltatásban látják, melyhez nagyrészt földhőre és a környezet hőjére kívánnak támaszkodni, valamint komoly szerepet szánnak a zöldhidrogénnek is.

És a számok: Bécs a tervek szerint a következő 5 évben hajtja végre a beruházásaikat és fejlesztéseket, mert nézetük szerint ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a kialakult válságból a város kilábalhasson. Ez összeg szerint egy milliárd eurót emészt majd fel, melynek jelentős része a zöldenergiák kinyerésének fejlesztésére megy majd el, de sok milliós költségvetése lesz az informatikai fejlesztéseknek és a hálózat stabilitásának további növelésének is.

A függetlenség elérése a város számára kiemelt jelentőségű, hiszen ezzel az energiabiztonság is nagyban növelhető. A tiszta energiák alkalmazása révén pedig az olyan, városokra jellemző hatások is csökkenthetőek mint a szmog, vagy a hősziget-hatás.

képek és lead kép: shutterstock

pénzfüggetlenBécsenergiavárostermelés