Június 13. Csütörtök, Anett

Űrnaperőművet építhet az Egyesült Királyság

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A naperőművek gyenge pontja éppen a Nap. Hiszen az égitest, bár korlátlan mennyiségben is tiszta energiát képes biztosítani, nincsen állandóan a fejünk felett, vagyis az energiaellátás nem folyamatos. Mivel pedig a tárolás terén komoly gondjaink vannak, azt kell megoldani, hogy a napelemek termelése megállás nélkül történhessen. Ehhez pedig ki kell lépni a megszokott keretek közül.

kép: JOHN C. MANKINS

Egészen pontosan ki kell iktatni az éjszaka és a nappal váltakozását, ami csak az űrben lehetséges. Az Egyesült Királyság éppen ezért határozott úgy, hogy 2040-re űr-naperőművet hoz létre. Igen, jól olvasta, az űrben lévő termelő egységről van szó, de nem is ez az igazán meglepő, hanem az, hogy az elemzések alapján ez nem csak megvalósítható, de nem is drága, sőt, komoly gazdasági előnyöket is jelenthet.

4,8 kilométer hosszú és 1,7 kilométer széles tükrökkel irányítanák a napsugarakat a mintegy 60 000 napelemre, így a létesítmény kapacitása eléri a 2 gigawattot – ez pedig egy átlagos atomerőmű teljesítménye. A megtermelt energiát magas frekvenciájú rádióhullámokká alakítanák, és azt így lesugároznák a Földre. Itt egy 13 kilométer hosszú és 6,7 kilométer széles fogadó egység gyűjtené be, és alakítaná felhasználható formára.

kép: esa.int

A szakemberek abban már teljesen biztosak, hogy a terv megvalósítható, ahogyan abban is, hogy az élőlényekre semmilyen hatással nem lesz a folyamat (azért ilyesmit kijelenteni meredek, hiszen ezt majd a működés során tapasztalt jelenségek fogják megerősíteni vagy cáfolni). Azt azonban még vizsgálják, hogy a repülőgépek kommunikációjában milyen problémákat okozhat a rendszer. A megépülése esetében azonban egy igen nagy lépést tehet az Egyesült Királyság a klímavédelemben, hiszen ezzel elérheti a célját, és 2050-re nettó zéró kibocsátással rendelkezhet.

lead kép: NASA