Június 25. Kedd, Bocsárd

Tovább gyengül a Golf-áramlat, de azért jégkorszak nem lesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Továbbra is gyengül a Golf-áramlat és igen, egyre közelebb kerül az összeomlási pont is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mostantól a Holnapután című film forgatókönyvére kell készülnünk.

Bár a filmben sok igazság is van, az eseménysor semmi esetre sem történhet meg ennyire gyorsan, ez egy lényegesen hosszabb folyamat. Természetesen a hatásai sem olyanok, mint a filmen, egy új jégkorszak beköszöntétől sem kell tartani, legalábbis egyelőre nem.

kép: 20th Century Fox

Azonban a Golf-áramlat változása komoly hatással lesz az időjárásra úgy az USA, mint Európa területén. A telek sokkal keményebbek, hidegebbek lesznek, és az amúgy is instabil klíma szempontjából kicsit sem jó hír a Golf-áramlat keltette hatás - bár elsőre úgy tűnhet.

Számolni kell azzal a ténnyel is, hogy ha az áramlat nem szállítja el a melegebb vizeket, azok felhalmozódnak, így pedig megemelkedik a tengerszint is (a melegebb víz több helyet igényel). Emellett természetesen a halászati rendszereket is befolyásolja a folyamat.

A melegebb vizek hozadéka pedig az USA és Európa számára is megmutatkozik a viharokban. A hurrikánok és más nevezett viharok is lényegesen erősebbek lehetnek, hiszen a meleg víz ezeket a folyamatokat generálja.

képek és lead kép: shutterstock