Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Pótolhatatlan veszteségeket okoz az ausztrál időjárási katasztrófa az egész bolygónak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália az utóbbi években a klímakatasztrófa szeszélyeinek erősen kitéve tengeti napjait. Ez pedig nem csak az emberekre és a gazdaságra van hatással, hanem a legkisebb kontinens kivételes állatvilágára is.

kép: dailytelegraph.com.au

Ausztrália történetének egyik legpusztítóbb tűzvészét élte át 2019-2020-as nyár során, mely a történelembe a fekete nyár néven vonult be. Ekkor az elképesztő anyagi károk mellett a természetben esett rombolás mértéke is rekordokat döntött. Bár az ausztrál növényvilág számára a tűz a megújulás eszköze, vagyis tulajdonképpen az élet része, azért a mértéke korántsem mindegy. A fekete nyár a WWF becslései szerint kivételesen pusztító volt. Mintegy 3 milliárd (!) állat pusztult el, vagy szerzett súlyos égési sérüléseket a tűzvész során.

Idén a tűz egyelőre még nem okozott komolyabb gondokat, most a víz az úr. Ez kiváltképp igaz Új-Dél-Wales és Queensland esetében, bár előbbi államban nagyobb a pusztítás mértéke. A heves esőzések okán már többször is foglalkoztunk az Ausztráliát érintő krízisekkel, de az állatvilágra gyakorolt hatásokról eddig nem volt szó. Pedig ezzel is számolni kell, méghozzá tragikus mértékben, ahogyan arra a helyi állatvédő szervezetek rámutatnak.

kép: lls.nsw.gov.au

Az áradások hossza és mértéke ugyanis nagyon sok szárazföldi állat életébe kerül, másokat pedig kiszorít természetes élőhelyeikről, így olyan területekre kénytelenek vándorolni, melyeket nem ismernek. Helyismeret hiányában pedig jobban ki vannak téve a közúti baleseteknek és a ragadozók támadásainak is.

Csak Új-Dél-Wales államban 1043 olyan faj él, mely a kihalás szélére sodródott, és rajtuk az áradás most egy kicsit sem segít. Haszonállatok tömegeiről cikkeznek a helyi lapok, melyeknek tetemeit sodorja a víz, elhagyott kengurubébik, megfulladt vadállatok sora keseríti a mindennapokat, és most már azzal is szembe kell nézni, hogy a veszélyeztetett fajok közül a 991 szárazföldi 2100-ra eltűnik a Föld színéről...

lead kép: WWF