Július 16. Kedd, Valter

Nőtt a megújulók részaránya az energiamixben, mégis csúcsot dönt a kibocsátás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nemrégiben mi is hírt adtunk róla, hogy a tiszta energiák energiamixben betöltött szerepe jelentősen megnőtt. A napenergia termelésben mérföldkőhöz érkezhettünk, hiszen a termelés a teljes mix 10%-át adta, ami hatalmas eredmény.

Ünneplésre még sincsen olyan nagy okunk, mivel emellett sajnos jelentősen megugrott a károsanyag-kibocsátás is, rekordokat döntögetve, fittyet hányva ezzel a klímakatasztrófára, és meghazudtolva minden ígéretet, melyet a világ önmagának tett. De hogyan lehetséges mindez?

Jelenleg az energiamixben a megújulók, pontosabban a tiszta energiák részaránya (ebben a vízenergia, a biogáz és az atomenergia is benne van) 38%-os, ami nagyon jó hír. Csakhogy a világ energiaéhsége megugrott, méghozzá nem is kis mértékben.

Olyan, mintha “egy újabb India” jelent volna meg a térképen az energiaigények tekintetében, vagyis, mintha a világ legnépesebb országa megduplázta volna energiafelhasználását. Ez pedig magával hozta azt is, hogy ezt az igényt fedezni kellett valahonnan.

A nyertes ebben az esetben meglepő módon a szén, mert a felmerülő plusz igény 59% (!)-át bizony a szén égetésével fedezték, mindemellett pedig a szénkitermelést és a széntüzelés kapacitását is bővítették. A földgáz térnyerése nem volt ilyen mértékű, de ez kicsit sem vigasztaló adat, mikor tisztában vagyunk azzal, hogy az energiaéhség ilyen irányú kielégítése bizony a klímakatasztrófának kedvez. Önmagunk hóhéraiként így elősegítjük a szélsőséges időjárási események jelentős terjedését, a fokozódásukat, illetve az olyan események bekövetkezésének esélyét, mint a Golf-áramlat leállása, mely szintén súlyos következményeket von majd maga után.

Az energiahatékonyság mellett így kénytelenek leszünk elgondolkodni azon is, hogy vajon az életünk valóban igényel -e olyan mértékű energiafelhasználást, mint amit most generálunk? Hiszen sok esetben olyan pazarlóan bánunk az energiával, mintha az bármikor könnyedén előteremthető lenne, pedig látjuk, hogy ehhez még a modern világban is olyan eszközöket kell alkalmazni, melyek nem csak elavultak, de kiemelten szennyezőek is.

képek és lead kép: shutterstock