Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Nincs aki oltsa a szibériai erdőtüzeket a háború miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Oroszország háborúja több szempontból is érinti a világot, még akkor is, ha a tényleges támadás egyetlen országra korlátozódik. A háborúnak ugyanis komoly klímaügyi vonatkozásai is vannak, amikről már mi is írtunk.

Azon túl, hogy a kőszén ára az egekbe szökik, és sajnos egyre és egyre többet vesznek belőle az országok, más oldalról is hatalmas gondok jelentkeznek. Ez az az időszak ugyanis, amikor óriási szükség lenne az orosz katonai erőkre Szibériában.

A helyi Greenpeace jelentései szerint jelenleg kétszer annyi erdőtűz tombol a szibériai régióban, mint az előző évben, ami nem kis teljesítmény. Ezek a tüzek pedig irdatlan mennyiségű CO2-őt illetve metánt pumpálnak a légkörbe.

A háború akképpen kapcsolódik ehhez a folyamathoz, hogy leköti a katonai erőket. Ezeknek a tüzeknek az oltásához ugyanis pusztán a tűzoltóság kevés. Katonai repülőket bevetve képesek többé-kevésbé kordában tartani az elharapódzó lángokat. Ez azonban most nem így van, hiszen a gépek a bombázásokban, csapatszállításokban és egyéb katonai műveletekben vesznek részt, így a Szibériában tomboló tüzek mindenféle komolyabb beavatkozás nélkül terjedhetnek, pusztíthatnak, mely tovább rontja az amúgy sem éppen rózsás helyzetet a klímaváltozással kapcsolatosan.

képek és lead kép: shutterstock_