Június 24. Hétfő, Iván

Minden nap 115 ember halt meg a szélsőséges időjárás miatt az elmúlt 50 évben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sokszor említettük már, hogy a klímakatasztrófa egyik első, és jól tetten érhető következménye a szélsőségessé váló időjárás. A meteorológiai világnap kapcsán erről is beszélt Radics Kornélia, az OMSZ vezetője.

A szakember elmondta, hogy az elmúlt 50 évben bizony erősen megszaporodtak a szélsőséges időjárási események, illetve az ezek kapcsán fellépő katasztrófák, melyek a szélhez, vízhez vagy éppen a hőséghez köthetőek.

Pontosabban: mintegy 11 000 elemi csapással lehet számolni az elmúlt 50 évben. Ez átlagosan naponta egy ilyen jellegű katasztrófát jelent a Földön, ami nagyon nagy szám. Emellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a katasztrófák bizony emberéleteket is követelnek.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta 115 ember életét követelik ezek a csapások. A feladat pedig egyrészt mindenképpen a jobb figyelmeztető rendszerek kidolgozása, mely időt nyer az embereknek a reagálásra, másrészt pedig a szélsőséges eseményeket kiváltó klímaváltozás fékezése, megállítása.

képek és lead kép: shutterstock