Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Korosztályonként eltér, mire is figyelünk a környezetvédelem terén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ökotudatosság, a klímatudatosság és a környezetvédelem mára olyan alapkifejezésekké nőtték ki magukat, amikkel nap mint nap találkozhatunk. Fontosságuk tagadhatatlan, de az nagyon eltér, hogy mit is értünk alattuk. A klímatudatosság és a környezetvédelem ugyanis nem csak a tüntetésekből áll.

Az ELTE PPK egy friss kutatása rámutatott arra a tényre, hogy bizony a fiatalabb korosztály bár harcosan tüntet a klímavédelem fokozásáért, önmaga kevesebbet tesz az ügy érdekében, mint a csendesebb idősebb korosztály.

A dolog egészen pontosan úgy néz ki, hogy adott korosztályok mind más és más területen erősek, és más területen szorulnak még fejlődésre, ha a klímavédelemről van szó. A fiatalabbak a tömegközlekedés használatában jóval aktívabbak, mint a 40-es, 50-es korosztály, hatékonyabban kezelik az ételmaradékokat és igen, aktívak a tüntetéseken is.

Ezzel szemben a 30-as korosztály a műanyagok terén tudatosabb, igyekeznek mindig magukkal vinni a bevásárlásra a saját táskát. Gyakran közlekednek biciklivel, de az ételmaradékok tekintetében még bőven lenne hova fejlődniük. A 40-es és az 50 feletti korosztály bizony az autótól szabadul nehezen. Ugyanakkor a takarékoskodás és az ésszerű vásárlás már jóval nagyobb erővel esik latba náluk, ami az élettapasztalatnak is köszönhető. A 60 feletti korosztály esetében az autó nem igazán fontos eszköz. Életüket még a technológia jelentős vonzása nélkül élhették, sokkal egyszerűbb, természetközelibb formában, ráadásul a takarékosság is a mindennapjaik kényszerű része volt, így bizony ezen a téren élen járnak.

Érdekes azonban, hogy a hulladékok terén egészen más az arány. A fiatalok számára a hulladéktermelés csökkentése kiemelten fontos, így a szelektív gyűjtésre is nagyon figyelnek, illetve igyekeznek a műanyagokat is elkerülni - bár a bevásárlás során használt zacskók száma ennek ellent mond az esetükben. Ahogy az életkorban haladunk az idősebbek felé, a szelektív gyűjtés trendje úgy csökken. A harmincas korosztály még jól teljesít, de ezen felül egyre kevésbé fontos a hulladékok szétválogatása.

Mindannyiunknak van hova, van miben fejlődni, de a számonkérés biztosan nem fog segíteni. Igyekezzünk önmagunk háza táján rendet tenni, a saját életünkben a lehető leg-ökotudatosabbak lenni. És segíteni, nem kioktatni a másikat arról, amiben esetleg gyengébb.

képek és lead kép: shutterstock