Július 20. Szombat, Illés

Már ma is képesek lennénk a klímakatasztrófa elkerülésére, csak akarat kellene ...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az IPCC, vagyis az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének neve lassan összeforr a tragédia, az apokalipszis és a hanyatlás vízióival. Ennek megfelelően az emberek már nem szívesen figyelnek rá, mert tudják, rossz híreket szállít. Szívesen tenne mást a testület, de sajnos ez az igazság...

Ugyanakkor, ha figyelmesek vagyunk, akkor láthatjuk azt is, hogy az IPCC jelentéseiben jelen van a fénysugár is. A hatodik jelentés során a testület azzal is foglalkozott, mit lehetne tenni. Erre a legtöbb esetben a fejlesztések, a lehetőségek latolgatása, a már készülő, vagy tervezett technológiák ötlenek fel a fejekben. Legyintünk is rájuk, hiszen nagyon sok idő, vagy túlságosan sok pénz, mire ezek hatékonnyá válhatnak.

A testület azonban nem köntörfalaz. Már most, ebben a pillanatban is rendelkezésünkre állnak azok a technológiák és megoldások, melyek lehetővé teszik a világ számára, hogy a párizsi klímaegyezmény 1,5 °C-os melegedési határát képes legyen betartani. Igen, sokba kerülne, de messze nem annyira, mint azt elsőre gondolnánk - ráadásul elképesztően nagy megtakarítást is eredményezne, többek közt például az egészségügy területén. A jelentés alapján már 2030-ra képesek lennénk a kibocsátás 70%-os mérséklésére, ami elképesztő eredmény.

Vagyis inkább az lenne. A technológia adott, a politikai akarat sokkal kevésbé. A földgáz és az olaj olcsó, megszokott rendszerekkel üzemel, keresztbe-kasul kötött garanciákkal támogatják - hogy ezek mennyit érnek az más kérdés - és ismerjük, rég használjuk. Mostanra bár a megújulók árai nem csak versenyképesek, hanem lekörözik a fossziliseket, mégis ragaszkodunk ahhoz a rendszerhez, mely végső soron megmérgez, megbetegít minket. Sőt, nem csak minket, hanem a bolygót is, annak minden élőlényével együtt.

Még kiskapu is adódik a fossziliseknek: ha alkalmazzuk a légkörből a CO2-őt kivonni és megkötni képes rendszereket, akkor az energiamixben továbbra is lehet helye az olajnak és a földgáznak, de ehhez is lépni kell, rááldozni, mert már nem sok időnk van arra, hogy reagáljunk...

képek és lead kép: shutterstock