Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Bűncselekmény lett Romániában a hulladékégetés

null

Nem csak idehaza jelent komoly problémát a fűtésnek az a formája, amikor számolatlanul dobálják az emberek a szemetet a kazánba. Azon túl, hogy ez a fűtőrendszerre sincsen jó hatással, a bűz mellett komoly egészségkárosító hatással is rendelkezik a hulladékégetés. Ez probléma Romániában is, amire most a kormány egy drasztikusabb lépéssel válaszolt.

Rendeletet hoztak, miszerint a hulladék elégetése, nem megfelelő helyen történő lerakása, illetve elásása mostantól bűncselekmény. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak pénzbírságot lehet kiszabni a hulladékkal nem megfelelően bánó személyekre, hanem 3-5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek ezek a cselekedetek

Alapvetően a cél az elrettentés lenne, de sok esetben ez nem okoz majd változást. A hulladék égetése - adott esetben mondjuk a kertben – ezzel az intézkedéssel megállítható, ahogyan az illegális sitt és más hulladéklerakás mértéke is visszaszorítható a börtön fenyegetésével. Azonban ahogyan idehaza, úgy a szomszédban is a hulladékégetés egy része egyszerű túlélésről szól.

Azok a családok, akik rendszeresen fűtenek hulladékkal sokszor nem azért teszik, hogy spóroljanak, hanem azért, mert nincs más, amivel meleget csinálhatnának. Vagyis önmagában az elrettentés még kevés. Igazi megoldást az jelentene, ha a mély-szegénységben élő családok lakhatási körülményeit tudnánk javítani, különös tekintettel a fűtésre. Ha ugyanis a meleg adott – mondjuk megvan hozzá a fa, jobb esetben valamilyen alternatív megoldás - akkor a szemét a helyére kerülhet, és nem a kazánban végzi.

képek és lead kép: shutterstock_