Június 25. Kedd, Bocsárd

Az ENSZ Biodiverzitási Konferenciát kezdeményez Kínában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Úgy tűnik, a törvényhozás is kezdi végre megérteni, hogy az ember, bár igyekszik eltávolodni a természettől, attól függetlenként kezelni magát, nem létezhet a biodiverzitás nélkül. Ennek megfelelően az ENSZ Biodiverzitás Konferenciát rendez Kínában.

Hogy mit lehet várni a rendezvénytől? Ha a klímakonferenciákhoz hasonlóan fog működni, akkor nagy szavakat, jól csengő ígéreteket, de mást nemigen. Pedig lépni kell, hiszen nem csak a klíma állapota függ a megfelelő biodiverzitástól és viszont, hanem az emberiség léte is.

Hogy miért olyan fontos ez a dolog? Az állatok és növények sokszínűsége az élet egyik alapvető feltétele a bolygón, ráadásul az emberiség fennmaradásához is szükséges és nélkülözhetetlen. Az élelmezésen túl - melyben a beporzók szerepét nem lehet eléggé kihangsúlyozni - például az emelkedő tengerszint elleni védekezésben is kiemelt szerepet játszik.

A mangrovemocsarak vagy éppen a korallzátonyok mind a szárazföldet védik, eltűnésükkel az erózió mértéke jelentősen megnőhet. De ez igaz a szárazföldi erdőségek esetében is, melyek nélkül a talaj felső, termékeny rétege lemosódik, és többek közt nő a valószínűsége a földcsuszamlások kialakulásának is. De mára az is bizonyított, hogy az időjárás alakulásában is kiemelt szerep jut az erdőségeknek.

Az ENSZ jelentése alapján a legfontosabb romboló tényezők napjainkban a fakitermelés és a halászat. Mindkettőt mérték nélkül végezzük, olyan területeket is elpusztítva, melyek pótlásához akár 100 vagy 1000 évre is szükség lenne. Ez pedig tarthatatlan.

Hogy mit vár az ENSZ a kezdeményezéstől? Azt, hogy 2030-ig lényegesen lassítani lehessen a biodiverzitás hanyatlását. A célok közt szerepel az erdőségek fokozott megőrzése, a tiltott irtások elleni hatékonyabb fellépés és a fásítási ütem növelése. De törekednek arra is, hogy a természeti erőforrások elosztása lényegesen egyenlőbb lehessen, hiszen ez alapvető szükséglet ahhoz, hogy a biodiverzitást meg lehessen őrizni- minderre pedig a mostaninál nagyságrendekkel több pénzt szeretne szánni a szervezet, és erre biztatja, erre kéri majd a résztvevőket is.

képek és lead kép: shutterstock