Május 22. Szerda, Júlia, Rita

A háború miatt nőtt a pálmaolaj iránti kereslet

null

Az orosz-ukrán háború, bár egy viszonylag kis területre korlátozódik és nem érinti a világ országait katonailag, azért hatásai erősen érezhetőek máshol is. A bolygón élő emberek, az országok, melyek elméletileg a határokat is jelentik mára annyira összefonódtak egymással a kereskedelem és a globalizáció okán, hogy egy ilyen konfliktus is világszintű hatásokat generál.

Jelen esetben említhetjük az olajat, pontosabban a napraforgóból sajtolt olajat. Ez az a termék, melynek előállításában két kulcsszereplő van, Oroszország és Ukrajna, és persze a háború okán az előállítás is leállt. Ez pedig nem csak azt eredményezi, hogy elszáll az étolaj ára.

A világ a pálmaolaj felől kezdett elfordulni. Végre megértettük, hogy a 85%-ban Indonéziából és Malajziából származó anyag elképesztő természetrombolással állítható csak elő, melyet mindenképpen meg kell állítani. A pálmaolaj feketelistás lett a fogyasztók szemében is, és végre úgy tűnt, az erdőirtásoknak is vége szakadhat, vagy legalább jelentősen visszaszoríthatóak. Most azonban a helyzet változik.

Mivel a napraforgóolaj kiesett, a nagyvállalatok annak ellenére a pálmaolaj felé fordulnak, hogy elismerik, mekkora károkat is okoz. De sajnos a helyzet most úgy áll, hogy vagy pénz, vagy környezetvédelem. Ha a pálmaolaj használatát továbbra is mellőzik, akkor a csőddel néznek szembe. És nem csak olyan termékekről van szó, melyet távoli országokban forgalmaznak számunkra ismeretlen gyártók, elképesztően sok hazai termékben is bőven találhatunk pálmaolajat.

Ha a növényi olajok ára emelkedik, akkor a pálmaolaj ára is- és ha a többi kínálatában visszaesés mutatkozik, akkor bizony megugrik a pálmaolaj iránti kereslet. Ez azt eredményezi, hogy az erdőirtások újra felpörögnek, eltűnnek a veszélyeztetett fajok élőhelyei, fokozódnak a bozóttüzek és mi, emberek egy hatalmas lépést teszünk hátrafelé, egy sivárabb, kegyetlenebb és szegényebb világ irányába.

képek és lead kép: shutterstock