Június 13. Csütörtök, Anett

A háború a klímaharcnak is odaverhet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az orosz-ukrán háború okán az orosz fosszilis energiahordozóktól való függés csökkentését, sőt, akár teljes elhagyását is tervezi Európa jelentős része. Ez azt is eredményezhetné, hogy felgyorsul a megújulók terjedése, és a tiszta energia térnyerése ugrásszerűen nő meg, de sajnos nem ez fog történni, legalábbis a tapasztalatok szerint nem.

A gáz és olajfüggés csökkentése fontos, de hogyan lehet ezt kivitelezni? Rengeteg pénzzel, és a már meglévő technológia megtartásával, fejlesztésével. A megtartás a szénre vonatkozik, a fejlesztés az atomenergiára.

A szénerőművek bezárása nagyon is időszerű lenne, azonban az elektromos áram biztosítása felülírja ezt az igényt, így nagyon úgy tűnik, hogy mintegy 30 szénerőmű mégsem zár be Európában, hiszen nélkülük igencsak labilissá válna az áramellátás. Ez pedig a szénfüggőség további 10 évig tartó elhúzódását jelenti.

Az atomerőművek be nem zárása, illetve fejlesztése talán a jobbik megoldás. Ez legalább nem juttat a hagyományos értelemben vett károsanyagot a légkörbe. Hagy azonban maga után kezelhetetlen és elképesztően nehezen tárolható sugárzó használt fűtőanyagot, amivel legalább akkora gondok lesznek, mint a károsanyag-kibocsátással. Azonban egyelőre a valamit valamiért elv szerint eljárva ez a megoldás kikerülhetetlen. Igaz, az energiaipar ezen szegmensében is komoly partner Oroszország, de itt könnyebb a függés megszüntetése.

A kérdés már csak az, hogy a felkavarodó energiahelyzetben az EU, illetve a világ többi része mekkora hangsúlyt fektet a megújulók további fejlesztéseibe. Ha ugyanis most csökkentik a befektetéseket, akkor a jövő lehetőségeit akasztják meg, és a klímakatasztrófa olyan erővel csap majd le, amihez képest a földi háborúk kegyetlensége elenyészik. Ha azonban a befektetéseket itt is fokozzák - ami ésszerű döntés lenne – akkor bár a fosszilis függőség tovább velünk marad, és valószínűleg a klímakatasztrófa is erősebb lesz a vártnál, de megmarad a remény és a lehetőség arra, hogy ennek egyszer vége szakad, és még élhető bolygón kezdhetjük újraértelmezni a természetben elfoglalt helyünket, az azzal való együttélés sokkal harmonikusabb megoldását.

képek és lead kép: shutterstock_