Június 21. Péntek, Alajos

3 milliárd madár tűnt el Észak-Amerikából, és ehhez komoly köze van a klímának is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Miből tudjuk, hogy megérkezett a tavasz? Ránézünk a naptárra, vagy figyeljük az időjárás előrejelzéseket, és már meg is vagyunk. Persze a tavasz azért sokszor tartogat kellemetlen meglepetéseket - fagy és hó formájában - de ez benne van a pakliban.

Miből tudja egy madár, hogy itt a tavasz? A természet jelzéseiből. A tavasz a madarak számára a szaporodás időszaka, amit jól megválasztanak. Ehhez ugyanis sok táplálék kell, amihez sok rovarra van szükség. A rovarok pedig akkor jelennek meg nagyobb tömegben, amikor a táplálékaik, vagyis a növények is virágozni kezdenek, rügyet bontanak.

Ez utóbbiba, mármint a növények ébredésébe pedig sajnos beleszól a klímaváltozás is. A Föld sok területén a 30-40 évvel ezelőttihez képest akár 3-4 héttel is előbb bontanak virágot és rügyet a növények. Ez előbb csalogatja elő a rovarokat, és előbb készteti fészekrakásra a madarakat is. Mi, emberek tudjuk, hogy jöhetnek még csúnya fagyok, sőt, jelentős havazás is, hiszen tájékozódunk, mérünk, előre jelzünk. A természet azonban nem így működik, így a bekövetkező fagyok nem csak a termés jelentős hányadára vannak tragikus hatással, hanem az állatvilágra is. Bár a rovarok többsége átvészeli a fagyokat, ha azok rövid ideig tartanak csak, a tojások már nem annyira.

Amerikai tudósok tanulmányai alapján, melyeket a tojásminták vizsgálata során szerzett tényekből állítottak fel, sajnos kijelenthetjük, hogy a madarakra is tragikus következményei vannak a klímaváltozásnak, és a következtében szélsőségessé váló időjárásnak. Csak az USA és Kanada területén 1970-óta közel 3 milliárd példánnyal kevesebb madár él, ami döbbenetesen nagy szám, a teljes madárpopuláció harmada! A csökkenés mértéke a verebek, feketerigók, poszáták és pintyek körében a legnagyobb.

Fontos kiemelni, hogy a madarak eltűnése nem csak önmagában elkeserítő. Ezzel jelentősen sérül az ökoszisztéma is, mely olyan sok rétű hatást von maga után, amivel számolni is igen nehéz. Többek között az élelmiszer-biztonságra is rányomhatja bélyegét a káros rovarok ellenségeinek eltűnésével, vagy éppen a ragadozó madarak áldásos tevékenységének visszaszorulásával.

képek és lead kép: shutterstock_