Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Reméltük, hogy a helyzet javul - az IPCC jelentés szerint azonban sajnos nagyon nem...

Éghajlat
2022. március 03. 14:00
null

Mekkora lehet a felmelegedés mértéke? Olyan fontos lenne az az 1,5°C? Olyan sok helyről lehet hallani azt is, hogy még a 3°C-os melegedés sem a világ vége, vagyis akkor csak nem kell olyan gyorsan reagálni? És egyébként is, ez nagyon sokba kerül, vagy nem? - az IPCC jelentés, mely a hatodik a sorban, és amely az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének munkája erre ad választ.

1,5°C - 3°C

Sokan hiszik azt, hogy ez azt jelenti, hogy három fokkal melegebb lesz télen. Na bumm, akkor nem találkozunk -20°C-os hideggel, csak -17°C-kal, nyáron meg egy kicsit melegebb lesz. Ez azonban nem így van. A melegedés mértékét az átlag hőmérsékletre vonatkoztatva adják meg. A mindennapokban ezek az eltérések - melyek valóban nem tűnnek olyan soknak - elképesztő mértékű változásokat jelentenek.

Azt már látjuk, hogy milyen időjárási szélsőségeket képes előidézni már egy igen kis mértékű melegedés is. Nem csak a ciklonok sorozatai, hanem a heves esőzések, a nyomukban kialakuló áradások, földcsuszamlások, vagy éppen fordítva, a történelmi léptékű szárazságok korát éljük, és a mostani változás még nem érte el az 1,5°C-ot sem.

Sokszor kerül elő a tengerszint emelkedése, mely drasztikus már most is, és elképesztő méreteket ölthet, ha hagyjuk elszabadulni a felmelegedés léptékét, de viszonylag kevesebb szó esik a biodiverzitási válságról, mely bizony szervesen összefügg a klímaváltozással. Ürge-Vorsatz Diána fizikus-éghajlatkutató, a CEU professzora, az IPCC harmadik munkacsoportjának alelnöke elmondta, hogy a fajok 14%-át már akkor is nagyon erősen fenyegeti a kipusztulás veszélye, ha a globális átlaghőmérséklet “csak” 1,5°C-kal emelkedik. Ehhez képes 2°C-nál a kihalási kockázat megduplázódik, 3°C-os melegedés esetén pedig megtízszereződik!

Miért éppen az állatok?

A kérdés jó. Miért éppen az állatok kipusztulásával foglalkozunk, mikor egy 3°C-os melegedés olyan léptékű vízhiányt, szárazságot és szélsőséges időjárást eredményez, amihez a népesség harmada már képtelen lesz alkalmazkodni, vagyis nem marad már választása, mint a vándorlás - ez pedig elképesztő nyomás alá helyezi az amúgy is kizsigerelt, de még élhető területeket.

A természet - benne a biodiverzitás is – azonban képes olyan megoldásokat kínálni, melyekkel, ha akarunk, és hajlandóak vagyunk érte áldozatokat is hozni, akkor a folyamat megállítható. A városok klimatizálása, a vízgazdálkodás, az agrárium termelési potenciájának megtartása, sőt, akár fokozása is megoldható olyan eszközökkel, melyek harmóniában vannak a természettel. Egyszerűbben kifejezve: ezt a helyzetet túlélni, az emberiségnek fennmaradni csak és kizárólag a természet segítségével lehetséges, vagyis, ha továbbra is pusztítjuk, akkor egyetlen reményünket morzsoljuk fel.

És boldogan életek...

Most jön a feketeleves: hiába tartjuk a lehető legalacsonyabban a felmelegedés léptékét, vannak változások, melyeket sajnos már nem lehet megfékezni. Az 1,5°C-os melegedési lépték - mely tulajdonképpen lassan álommá válik - már azt eredményezi, amit most is látunk. A tenger szintje emelkedik - és még fog is, akkor is, ha már holnap nulla kibocsátásra állunk át - az időjárási szélsőségek erősödnek. DE! Ezekhez még lehet alkalmazkodni, hosszabb távon csökkenteni hatásaikat, ezzel még együtt lehet élni. Azonban a folyamatok kontrollálatlan alakulása, az, ha nem vesszük elég komolyan a veszélyt olyan helyzetet teremt, melyre egyszerűen nem lehet érdemi reakciót adni. Nem marad eszköz a kezünkben, amivel bolygónk továbbra is az emberi élet paradicsoma lehetne, saját magunkat taszítjuk küzdelembe, veszteségek sorába és kilátástalansága.

képek és lead kép: shutterstock

gondklímaidőbajIPCCélet