Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Napelemes mérföldkőhöz érkezett a világ

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemes kapacitások bővülése elképesztő ütemet diktál, és ez nagyon jó út! Jelenleg mintegy 3,6%-át adják a globális össztermelésnek, de a bővülés ütemét tekintve ez az arány 2040-re elérheti a 20%-ot is. És bizony történelmi mérföldkőhöz érkezett a napelemes termelés - mára meghaladja az 1 terrawattot (TW) - összehasonlításképpen Paks termelése 2000 MW. Egy TW az 1X106 MW – vagyis milliós nagyságrendi különbséggel lehet számolni.

De mire is elég ez a kapacitás? Ha azokat a napelemeket, melyek most ezt az 1 TW termelést képesek biztosítani bezsúfolnánk egy olyan országba, ahol a napos órák száma igen magas - például Spanyolországba, ahol évente kb. 3000 órát süt a nap – akkor a termelés léptéke elérné a 3 TW-ot, mely már elegendő energia lenne ahhoz, hogy a nagy európai országok teljes igényét képes legyen fedezni.

Persze ez még kevés. Egyrészt ennél több energiára van szükségünk, másrészt pedig továbbra sem vagyunk képesek a megtermelt energia hatékony tárolására, vagyis továbbra sem vagyunk képesek a fosszilis anyagok kivezetésére a rendszerből. Illetve ez nem igaz, az atomenergia képes megoldani ezt a helyzetet, igaz, az érte fizetett ár rendkívül magas lehet.

A napenergia termelés éllovasai az EU, Kína és az USA és ez a következő években sem lesz másképpen. A fejlesztések pedig nem csak a lényegesen hatékonyabb termelést teszik lehetővé, hanem a tárolás kérdéskörében is egyre közelebb araszolunk a megoldáshoz.

Mára a lakossági napelemes termelés is kimagasló, főleg hazánkban, hiszen egyrészt támogatott a telepítés, másrészt az elérhető rendszerek ára sem annyira kirívóan vészes, így sok család a többlettermelésre is hajlandó. Az önállóan megtermelt energia otthoni tárolása sem utópisztikus gondolat, ám ez egyelőre sajnos nem éppen olcsó.

képek és lead kép: shutterstock