Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Lassan az Antarktisz is kizöldül, és ez hatalmas gond

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa a kiemelten törékeny ökoszisztémákat érinti a leginkább. Ezek pedig azok, amikről meglepően keveset tudunk. Említhetnénk itt a magas hegyek, vagy éppen a trópusi korallzátonyok ökoszisztémáit, de ennél eldugottabb, ám jóval kiterjedtebb rendszerek is az összeomlás határán vannak.

kép: Lomvi2 - wikimedia

Jelen esetben az Antarktiszról van szó, mely már alapból erősen megsínyli a klímakatasztrófát, hiszen a jég és a permafroszt állandó olvadásával kell számolni. Azonban az utóbbi időben a turizmus is fellendült, a sokáig elérhetetlen táj mostanra sokak számára jelent egy újabb egzotikus úti-célt, de nem számolnak a következményekkel.

Az érintetlen élővilágba behurcolt invazív fajok, melyek akaratunk ellenére is érkezhetnek, hatalmas kihívás elé állítják ezt a kifejezetten törékeny rendszert, melynek őshonos fajai közül is van pár, mely olyan sebességgel szaporodik, hogy az már vészharangokat kongat. Az antarktiszi gyöngyvirág és az antarktiszi szőrfű a nyertesei a felmelegedésnek, hiszen hatalmas léptékben terjednek az egyre jobban kiengedő kontinensen. Ez azonban óriási gond.

kép: Liam Quinn - Flickr

Az Antarktisz talaja alapvetően fagyott. Olvadása révén a növények képesek megtelepedni. Ezzel azonban a talaj kémiáját is megváltoztatják, méghozzá nem is kis mértékben. A talajban lévő anyagok, az itt élő mikroorganizmusok most találkoznak először a növényzettel, ami pedig lebomlásukat, felhasználásukat alapvetően változtatja meg. Ez a változás pedig – mivel a legalapvetőbb összetevőket érinti - a legfelsőbb szintekig elgyűrűzik, és összeomlással, végérvényes változással fenyegeti az Antarktisz egyedi és különleges élővilágát.

lead kép: antarkos.org.uy